Продажбите на лавандула нарастват в условията на пандемия

Хората я търсят като лечебно средство срещу стрес и безсъние

13:06 | 20 август 2020
Обновен: 13:08 | 20 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Продажбите на лавандула се увеличават, тъй като все повече хора търсят успокоение от стреса и липсата на сън по време на пандемията, съобщава CNN.

Castle Farm, най-големият производител на лавандула във Великобритания, заяви, че продажбите на „маслото за сън“ са се утроили по време на пандемията. Увеличаване на търсенето отчитат и от Pleasant Valley Lavender Farm в Ню Джърси. От компанията обаясняват, че повече клиенти търсят начин за облекчаване на стреса.

Лорна Робъртс, семеен фермер от Castle Farm, също заявява, че продажбите на лавандулово масло за сън са се утроили по време на пандемията.

Въпреки че лавандулата отдавна е рекламирана като естествено лечебно средство срещу тревожност, безсъние и различни други заболявания, няма научна подкрепа за тези твърдения. 

„По време на Голямата чумна епидемия в Лондон лекарите слагат лавандула в предната част на маските си за лице, за да се предпазят от миризмата на чумата“, казва Робъртс, като добавя, че от векове тя се рекламира заради антисептичните си свойства.

Фермата Castle Farm, която отглежда около 130 декара лавандула, използва лавандулата, за да направи по-приятна миризмата на дезинфектантите. 

Че през това лято има нарастващ интерес към лавандулата, особено като средство за облекчаване на стреса, потвърждава и Собственикът на Pleasant Valley Lavender Farm Елен Карчър.