Каква е стратегията на демократите в САЩ за успех на изборите?

Джо Байдън вече официално е номиниран за кандидат-президент на САЩ

13:05 | 19 август 2020
Обновен: 15:29 | 19 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Ryan Collerd/Bloomberg
Снимка: Ryan Collerd/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп управлява коронакризата в САЩ така хаотично, че би било чудо, ако в крайна сметка бъде преизбран. Или казано по друг начин - демократите и техният кандидат Джо Байдън биха постъпили глупаво в седмиците, водещи до изборите, ако не се възползват от шансовете за победа на 3 ноември, пише Роланд Нелс, кореспондент на Der Spiegel в САЩ.

Погледнато по този начин в момента Байдън преминава успешно поредното препятствие. Онлайн конференцията на партията поне засега преминава по-добре от очакваното. Демократите се представиха като обединени и сигурни в победата. Дори леко конфликтният ляв депутат Александрия Окасио-Кортес се въздържа да не „излезе от строя“ по време на кратката си изява във вторник. Въпреки че не е голям фен на Джо Байдън, тя се въздържа да критикува кандидата.

Партийната конференция, която се излъчва по повечето от големите телевизионни канали и в мрежата, изглежда като дългосрочна реклама за Байдън. "Всичко е почти перфектно синхронизирано", посочва Нелс.

След официалната номинация на Байдън за кандидат-президент на САЩ съпругата му Джил успя да изтъкне неговите лидерски качества в рамките на дълга реч на втората вечер. Бившите републикански лидери като държавния секретар Колин Пауъл също се изказаха в полза на Байдън като президент. Отделно от това приятелството между Джо Байдън и покойния републикански сенатор Джон Маккейн бе представено в осеменминутен филм.

Редовите американци, които се застъпват за Байдън като президент, също са се изказвали мнократно за него. Семейства, възрастни хора, младежи, работници, служители.

С тези отзиви става ясно какво предприемат демократите. Те изграждат възможно най-широката коалиция срещу Тръмп. Става въпрос за включването на борда на Бърни Сандърс. В същото време се полагат усилия за привличане на сменяеми избиратели и колебливи републикански поддръжници.

Стратегията също има име: наблюдатели в САЩ, като бившият съветник на Барак Обама, Ван Джоунс, говорят за създаването на „разрешителна структура“. Това е модерна дума, която съществува във Вашингтон отдавна.

Лявоориентираните поддръжници на Бърни, но и досегашните избиратели на републиканците лесно биха се преориентирали към Байдън. За него биха гласували и още хора, виждайки, че и други го подкрепят. "Ето как Джо Байдън всъщност може да спечели. Поне на теория", подчертава кореспондентът.

Атаките на Доналд Тръмп срещу системата за гласуване по пощата продължават да предизвикват дебати по време на предизборната кампания. Гласуването по пощата в САЩ се практикува от години и на практика няма случаи на измами.

"Ако Тръмп твърди друго, то той иска да подготви почвата в случай на неблагоприятен изход след изборите за евентуален аргумент, че са фалшиви. В резултат на това той ще започне дълга битка в Конгреса и в съдилищата, чрез която се надява някак да успее да остане в Белия дом", уточнява Нелс.

Но според анализатора има и друг възможен мотив за Тръмп, който често се пренебрегва. С предупреждението за предполагаемо фалшифицираните избори той повтаря „мелодията“ от успешната си предизборна кампания през 2016 г.: Тръмп, "смелият аутсайдер", е възпрепятстван от лошите методи на "вашингтонското блато" и други тъмни сили да направи страната "велика", Сред отявлените фенове на Тръмп този разказ заработи добре предишния път. Те се стичаха до урната, за да помогнат на своя „герой“. Това може да се повтори и сега, допуска журналистът.

Това, което Тръмп може да пренебрегне този път, е, че разбира се, съществува и обратният вариант. Предупреждението, че Тръмп иска да подкопае легитимността на изборите, вече е истински хит в кампанията за демократите. Това също трябва да мотивира поддръжниците им да гласуват - по пощата или на място, пише в заключение Роланд Нелс за Der Spiegel.