Covid-19 връща американците към пакетираната храна

Пандемията променя американските навици на пазаруване и хранене

16:57 | 15 август 2020
Обновен: 17:12 | 15 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американците не са във военно време, но покрай пандемията от Covid-19 се хранят с пакетирани храни все едно са, пише Адам Минтър в свой анализ за Bloomberg.  

Продажбите на консерви Spam се увеличават с над 70% за 15-те седмици, приключили на 13 юни.  А нетните продажби на хранителни стоки на Hormel като фъстъчено масло Skippy и Hormel Chili отбелязват ръст от 8% през второто тримесечие на компанията.   

Голяма част от този ръст се дължи на паническото пазаруване по време на националната карантина.  Но близо пет месеца след началото на пандемията динамиката се измества. „Това, което започваме да виждаме, е, че потребителите остават при нас“, казва Луис Маркони, вицепрезидент на групата на Hormel за хранителни продукти.   

Това, че клиентите на Spam продължават да купуват от продукта, говори за начина, по който Covid-19 променя американските навици на пазаруване и хранене. В частност концепцията, свързана с прясна и здравословна храна, придобива по-разнообразни значения.  

Точно както бедността и недостигът по време на Голямата депресия и Втората световна война влияят на американските навици за поколения, така вероятно ще се задържи и промяната от ерата на пандемията.  

През последното десетилетие доминиращата американска хранителна тенденция е търсенето на по-здравословни, по-свежи и „автентични“ храни вместо пакетирани храни, които доминират в американските килери през втората половина на 20 век. От 2010 г. до 2017 г. потребителските разходи за пресни плодове и зеленчуци нарастват с 2,3%. 

С настъпването на Covid-19 обаче освен със загуба на работни места и намалени доходи, американците също внезапно се сблъскват с нарастващите цени на храните.  

Те също така се хранят предимно у дома заради ограниченията в ресторантите. В същото време неизвестен брой възрастни деца се завръщат у дома, за да живеят и да се хранят  с родителите си. 

Очаквано, обемът на закупените хранителни стоки се увеличава с цели 31%. Пакетираните снаксове представляват голяма част от това увеличение, тъй като стресираните американци търсят достъпни храни - модел, наблюдаван в минали рецесии. В същото време всеки пети американски родител с деца споделя, че се притеснява за осигуряването на храна.  

Неотдавнашно проучване на търговската асоциация Food Marketing Institute установи, че 22% от американците дават приоритет на свързването на двата края, когато готвят, а 37% дават приоритет на здравословната храна. 

За производителите като Hormel тези промени са шанс да предложат отново своите продукти на потребителите, които може би са се отказали от тях през последните години.