Летният туристически сезон за Европа: хаос при пътуванията и ръст на заразени с Covid-19

В Източна Европа, която беше най-слабо ударена от пандемията, някои страни достигат нови рекорди на новозаразени за денонощие

22:02 | 14 август 2020
Обновен: 22:26 | 14 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg
Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg

На фона на очакванията лятото да предостави надежда, че коронавирусната пандемия е под контрол в Европа, ръстът на новозаразени в континета и хаосът по отношение на пътуванията показаха тревожна реалност на правителствата, пише Bloomberg. 

В страните от Франция до Украйна броят на новозаразените с коронавирус нарасна рязко, след като повечето от мерките срещу коронавируса бяха облекчени. Германия докладва за най-много нови случаи на заразени от май насам, докато във Франция ситуацията се влошава, особено в Париж и Марсилия. 

Британското правителство добави Франция и Нидерландия към списъка на страните, за чиито пристигащи изисква 14-дневна карантина. Акциите на компаниите от сектора на пътуванията поевтиняха след новините в петък. В Източна Европа, която беше най-слабо ударена от пандемията, някои страни достигат нови рекорди на новозаразени за денонощие. 

Ръководителят на националната агенция по здравеопазване на Франция Джером Саломон заяви, че големите семейни събития и завръщането на служителите на работните им места са част от причините за скорошните ръстове на новозаразени. “Трябва да се тревожим само когато стотици нови болни са хоспитализирани”, заяви Саломон пред France Inter. Той призова хората към социална дистанция, за да избегнат кризата от март и април, през която „никой не иска да премине отново“.

Отварянето на икономиките, докато страните се стремяха да потушат разрастващата се криза, беше рисково. Затварянето на компаниите и нареждането на хората отново да останат по домовете си е нещо, което политическите лидери не искат да правят, имайки предвид мрачните прогнози за икономиката и милионите застрашени работни места. 

Предупреждението на Испания

На фона на продължаващия ръст на новозаразени в Испания основни бизнес организации предупредиха, че въвеждането на повторни ограничения ще има катастрофални последици, като призоваха правителството да насърчи хората да използват ново приложение, разработено от икономическото министерство, за проследяване на случаи на заразени с Covid-19.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън премахна част от мерките срещу коронавируса, като остава решен да не позволи втора вълна на пандемията чрез предаване на заразата от влизащи в страната граждани. Неговото правителство вече понесе критики относно начина си за борба с кризата, след като Кралството отчете най-високо ниво на смъртност от Covid-19 в Европа. 

Стотици хиляди британски туристи сега са принудени да се самоизолират, след като се завърнат у дома, като правителството добави Франция, Нидерландия и Малта към дестинациите с огнища на вируса. 

Новите правила, които ще влязат в сила от събота, вероятно ще предизвикат хаос по отношение на закупени вече билети за самолети, автобуси и фериботи за 160-те хиляди британци, които вече са на ваканции във Франция. Френското правителство отправи критики към решението на Великобритания и заяви, че ще отговори с реципрочни мерки. 

“Премереният риск”

През юни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разказа за това как той предприема “премерен риск” да позволи на чуждестранните посетители достъп до плажовете и курортите в страната. 

След ръст на случаите на новозаразени Мицотакис призова младите за повече предпазливост и заяви, че ще бъдат предприети допълнителни мерки. Той също така настоя завръщащите се от ваканции да са предпазливи в рамките на поне седмица. 

Има опасения за Гърция и Хърватия, двете страни в Европейския съюз, които са най-зависими от туризма, че посещенията на чужденци в тях водят до увеличаване на заразените с коронавирус. Хърватия регистрира 150 нови случая на заразени в четвъртък - рекорден брой за страната.

Страните от Източна Европа също отчитат ръст на новозаразените в последните дни, особено Украйна и Румъния. В петък Украйна съобщи за рекорден брой на нови случаи за шести път този месец. 

Румъния отчете втория по големина брой на новозаразени от началото на пандемията. Страната има най-високо ниво на смъртност в източната част на континента, като съобщи за 44 жертви от пандемията в петък. 

Полша, чието население от 38 милиона души е почти двойно по-голямо от това на Румъния, също отчита ръст на новозаразените до 832-ма в петък - второто най-високо ниво на новозаразени за ден от началото на пандемията. Според здравното министерство на страната това се дължи на повечето сватби в летния сезон.