Цената на златото се насочва към първи седмичен спад от юни насам

Въпреки пониженията златото поскъпва с 30% от началото на годината

18:32 | 14 август 2020
Обновен: 18:41 | 14 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на златото се насочва към първи седмичен спад от над два месеца, съобщава Bloomberg. 

Благородният метал се насочва към приключване на седмицата с над 100 долара понижение на цената за тройунция след достигнатия рекорд през миналата седмица. Въпреки понижението цената на златото отбелязва 30-процентен ръст през тази година, след като реалните лихвени проценти станаха отрицателни на фона на стимулите в подкрепа на икономиката. Credit Suisse повиши прогнозата си за цената на златото за следващата година до 2500 долара за тройунция, като посочи, че има наличие на „перфектната буря“ от фактори, които да изтласкат стойността на благородния метал до нов връх. 

Златото се

Златото се насочва към първата си седмична загуба от юни насам. Графика: Bloomberg 

Доходността по държавните облигации достигна близо 8-седмичен връх, след като стана ясно, че броят на американците, подали заявления за безработица, се свива до под един милион в седмицата до 8 август, което се случва за пръв път от началото на март. Данните от петък показаха, че възстановяването на китайската икономика продължава и през юли, въпреки че продажбите остават слаби. 

Спот цената на златото се понижава с 0,5% до 1994,5 долара за троунция на борсата в Лондон в ранния седобед в петък, насочвайки се към 4,5-процентен седмичен спад. Цените се покачваха през предните два дни, след като се понижиха със 7,5% във вторник - най-големият им еднодневен спад от седем години насам. Фючърсите върху златото с доставка през декември поевтиняват с 1% до 1951,9 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. 

Цената на среброто с незабавна доставка отбелязва 2,8-проценен спад до 26,7 долара за тройунция, след като се понижи със 7,8% във вторник. Доларовият индекс на Bloomberg също е напът да отчете седмична загуба. 

Към момента има ограничен напредък в преговорите за нови стимули в САЩ, като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че е отказала предложение на министъра на финансите Стивън Мнучин за възобновяване на разговорите. Епидемията вероятно ще бъде предизвикателство за години напред, дори при наличието на ваксина, смятат експерти и специалисти в областта на общественото здраве.

"Всички условия за поскъпване на златото са налице", заяви Джейк Клайн, изпълнителен председател на Evolution Mining, в интервю за Bloomberg в петък. „Геополитическото напрежение, коронавирусната пандемия и въздействието, което има - нивата на безработица нарастват - това са все негативни обстоятелства. Златото печели в такива времена", добави той.