Нетното състояние на Тръмп намалява с 300 млн. долара през 2019 г.

Така богатството му спада с 10%, откакто е президент на САЩ

19:16 | 14 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С наближаването на президентските избори американските избиратели със сигурност ще бъдат попитани дали са в по-добро финансово състояние, отколкото преди четири години. Доналд Тръмп не е, пише Bloomberg.  

Нетното богатство на президента на САЩ намалява с 300 милиона долара през 2019 година до 2,7 милиарда долара, заличавайки 10% от състоянието му, откакто зае поста, сочи Bloomberg Billionaires Index.  

Това е най-резкия спад на богатството на Тръмп от 2015 г. насам, когато Bloomberg започва да го проследява. Спадът започна с намаляване на доходите в портфолиото с офис сгради на Trump Organization и се засили от въздействието на пандемията върху пазарите на имоти.  

Годишни промени

Годишни промени в богатството на Тръмп от 2015 г. до 2020 г. Графика: Bloomberg

Спадът на стойността на портфейла с офис сгради на президента на Wall Street 40, култовата Trump Tower на Пето авеню и имоти, притежавани съвместно с Vornado Realty Trust, има основен принос за свиването на нетното му богатство. Голф игрищата му също загубиха стойност на фона на по-широк спад в цените, тъй като все по-малко млади хора се занимават със спорт.  

От друга страна бизнесът с брандиране и лицензиране на президента продължи да генерира десетки милиони долара миналата година, въпреки че някои имоти, които преди време получиха името на Тръмп, скъсаха връзки с него. Първи оферти за хотела му във Вашингтон показват апетита на инвеститорите за актива, който носи годишни приходи от 40 млн. долара, въпреки че офертите съвсем не се доближават до 500-те милиона долара, които семейство Тръмп искаше първоначално. Тръмп плаща на федералното правителство 3 млн. долара годишно за използването на имота.

Доналд Тръмп встъпи в длъжност с нетна стойност от 3 милиарда долара (той твърдеше, че са 10 милиарда долара) след кампания, която му създаде имидж на успешен бизнесмен, обещаващ да постигне голям просперитет. След като пое поста от президента Барак Обама, фондовият пазар продължи да се движи в посока нагоре, което Тръмп често изтъкваше в Twitter.