Сорос: Политиката на Фед създава балон на Wall Street

Известният инвеститор заяви, че се надява времето на Доналд Тръмп в Белия дом да приключи през ноември

22:07 | 13 август 2020
Обновен: 22:09 | 13 август 2020
Автор: Николета Рилска
Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Политиката на Федералния резерв на САЩ на парични облекчения надува пазарите с ликвидност, но сега цените се основават на нестабилни фундаменти, заяви милиардерът инвеститор Джордж Сорос, цитиран от Business Insider. 

“Високите цени на акциите са подкрепени от надеждите за пореден кръг от фискални стимули и очакванията президентът Доналд Тръмп да обяви наличието на надеждна ваксина срещу коронавируса преди изборите в САЩ”, коментира Сорос пред La Repubblica. 

Той посочи, че притесненията относно мерките на Фед, които създават балон, “удрят пазарите”, като добави, че централната банка е “по-успешна” от Тръмп в предоставянето на подкрепа. 

Въпреки че Сорос вече не участва на пазарите, той споделя някои трикове за онези, опитващи да се справят във волатилната среда. “Взаимодействието между очакванията и реалността е от решаващо значение, тъй като пазарът действа като “изпитателна площадка”, за да балансира между двете", коментира Сорос.

Инвеститорите трябва да оценят възможностите за заблуда, защото гледните точки на участниците “винаги са непълни и изкривени”, добавя той. 

Бързите рефлекси, или възприятието, че “изкривените виждания водят до неуместни действия”, са вторият ключ за успеха, твърди Сорос. 

По негови думи САЩ са по-добре подготвени от Европа, за да се справят с икономическия удар от пандемията, въпреки че ръководството на Тръмп остава “много опасно”. Президентът “се бори за оцеляването си” и “ще направи всичко възможно, за да остане на власт”, изтъкна Сорос. 

Все пак Сорос заяви, че очаква времето на Тръмп в Белия дом да е "преходно явление”, като изрази надежди то да приключи през ноември.