Пандемията удря най-тежко гигантите в хотелиерския сектор

Местни хотелски вериги се представят по-добре от големите луксозни имена в сектора

17:51 | 13 август 2020
Обновен: 17:51 | 13 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Видовете хотели, в които най-вероятно бихте отседнали, не са задължително същите, в които е най-добре да инвестирате по време на пандемия, пише The Wall Street Journal. 

Луксозните хотелски брандове, които са предпочитани от международните бизнес лидери, са сред най-тежко засегнатите от коронавирусната криза и вероятно ще им е необходимо повече време, за да се възстановят. Някои от тях дори ще трябва да преосмислят бизнес моделите си. 

Хотелите в САЩ, имащи обичайно годишни приходи от между десет милиона долара и един милиард, се представят по-добре от много гиганти в сектора, тъй като за голяма част от представителите на по-малки компании в условията на пандемия не остана друга опция, освен да пътуват по работа. На фондовата борса това доведе до по-силно представяне на Hilton Worldwide срещу Marriott International, а в Европа резултатите на InterContinental Hotels са по-добри от тези на Accor. 

Второто тримесечие не беше лесно за никого, но листнатата в Лондон IHG отчете по-малки понижения от останалите представители на сектора. Тази седмица компанията отчете спад при съотношението между общия приход и наличните стаи до 74.7% за цялата верига. При Marriott, Hilton и Accor този показател отчита понижение от по над 80%. 

Базираната в Париж Accor, най-голямата европейска хотелска верига, е изправена пред особено тежки предизвикателства. Тя отчете нетна загуба от 1,5 милиарда евро (1,8 милиарда долара) за първото полугодие, далеч над тези на IHG и по-големите американски представители в сектора. Почти пълното затваряне на най-важните пазари на групата в Европа, които въведоха по-строги мерки срещу коронавируса от САЩ, е една от основните причини.

Другата причина е моделът на работа на компанията. За разлика от IHG и повечето хотелски вериги в САЩ, които обикновено или управляват хотелите, или използват франчайз модел на работа, Accor притежава голям дял недвижими имоти. 

Управлението или франчайз моделът при хотелите обаче означава, че големите представители в сектора са по-малко изложени на икономическите трусове или кризи при пътуванията, които не могат да бъдат предвидени. В такъв случай собствениците или наемателите им са тези, които трябва да покрият разходите на недвижимия имот в случай на спад на приходите. 

Големият въпрос за представителите в сектора, особено за тези от тях, предоставящи пълен набор от услуги, е дали международните бизнес пътувания някога ще се възстановят. 

На фона на всички предизвикателства големите хотелиерски компании, листнати на борсата, могат да разчитат със сигурност на това, че кризата ще е по-тежка за останалите. Исторически източник на техния растеж е разширяването на хотелската им база, както и увеличаване на приходите от такси чрез подписването на сделки с по-малки вериги, които искат или се нуждаят от подкрепа. Настоящите финансови предизвикателства за сектора вероятно ще ускорят консолидацията в него. Accor вече води преговори с Travelodge - британска бюджетна верига, която преустанови плащането на наемите си в разгара на пандемията.