ОПЕК понижи прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г.

Търсенето на петрол в света ще намалее с 9,06 млн. барела на ден през тази година, прогнозират от ОПЕК

20:30 | 12 август 2020
Обновен: 21:01 | 12 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

ОПЕК съобщи, че търсенето на петрол в света ще намалее по-рязко през 2020 г. от прогнозираното до момента заради пандемията и допълни, че съществува несигурност около възстановяването следващата година, съобщава Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Търсенето на петрол в света ще намалее с 9,06 млн. барела дневно тази година, предвижда Организацията на страните износителки на петрол в месечния си доклад. Това е повече спрямо очаквания спад от 8,95 млн. барела дневно преди месец.

Цените на петрола се сринаха, тъй като коронавирусът ограничи пътуванията и икономическата дейност. Макар че някои страни смекчиха блокадите, като позволиха на търсенето да се възстанови, безпокойството от нови вълни на заразата ограничават ръста на цените и ОПЕК очаква тази тенденция да продължи.

„Суровият петрол и развитието на цената на продукта през второто полугодие на 2020 г. ще останат под въздействието на притесненията от втора вълна на заразата и по-високите цени на акциите“, отбелязва ОПЕК в доклада.

Картелът запази прогнозите си, че търсенето на петрол през 2021 г. ще скочи със 7 млн. барела дневно, но допълни, че те са обвити в голяма несигурност, която може да доведе до „негативни последици за потреблението на петрол като търсенето на пътувания по въздух, по-ефективни коли откъм разход на гориво и по-голяма конкуренция от други горива.

„Почти всички анализатори очакват самолетното гориво да не успее да компенсира изгубеното търсене през 2021 г. Търсенето на бензин ще бъде подложено на натиск да се върне на нивата си от 2019 г.“, отбелязва ОПЕК.

За да се справят със спада на търсенето, ОПЕК и съюзниците й, известни като ОПЕК+, договориха рекордно намаляване на предлагането с 9,7 млн. барела дневно, което влезе в сила на 1 май, а САЩ и други страни заявиха, че ще добиват по-малко.

В доклада си ОПЕК отбелязва, че добивът й е нараснал с 980 хил. барела дневно до 23,17 млн. барела дневно през юли, главно защото Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са прекратили допълнителните доброволни съкращения, които направиха през юни.