Производител на iPhone: Дните на Китай като фабрика на света приключват

С последните си заявки Foxconn разклаща традиционното ориентиране на производството към Китай

18:24 | 12 август 2020
Обновен: 18:25 | 12 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ключов доставчик на Apple и дозина други технологични гиганти планират да разделят веригата си за доставки между китайския пазар и САЩ, заявявайки, че времето на Китай като фабрика на света приключва заради търговската война, съобщава Bloomberg.

Председателят на Hon Hai Precision Industry Йоун Лиу заяви, че постепенно ще увеличава капацитета на производство извън Китай, като става въпрос за основната база за производство на електронни устройства от iPhone до настолните компютри на Dell или Nintendo Switch. Делът на производство извън страната вече е 30% спрямо 25% през юни.

Това съотношение ще се повиши, тъй като компанията - известна още като Foxconn - премества повече производство в Югоизточна Азия и други региони, за да избегне повишаване на митата за стоки, произведени от Китай, насочени към пазарите в САЩ, заяви Лиу пред журналисти, след като компанията му отчете финансовите си резултати.

Дори когато Apple се представя добре, то не така стоят нещата с други клиенти на Hon Hai. Дъщерната му компания FIH Mobile, листната на борсата в Хонконг, каза при обявяването на финансовите си резултати на 7 август, че макар новите телефони на Huawei Technologies да са популярни в Китай, то те са се разминали с очакванията на други места заради санкциите от страна на САЩ. Друг основен клиент на технологичната компания Xiaomi беше засегната негативно от индийския пазар на фона на нарастващото напрежение между Китай и южноазиатската страна. Така FIH отчете загуба от 100 милиона долара през първата половина на годината.

С последните си заявки Foxconn разклаща традиционното ориентиране на производството към Китай.

Hon Hai е сред производителите на Apple, които планират разширяване на операциите си в Индия, което потенциално би помогнало на производителя на iPhone да увеличи присъствието си в страната с население от 1.3 млрд. души и да измести част от веригите за доставки на американската компания извън Китай на фона на напрежението между Вашингтон и Пекин.

Поръчките могат да бъдат засегнати допълнително, след като президентът Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, която забранява на жителите на САЩ да правят бизнес с WeChat на Tencent Holdings. Годишните доставки на iPhone могат да паднат с 25 -30%, ако Apple е принудена да премахне приложението от своя магазин за приложения по целия свят, предупреди в бележка от 9 август анализатор от TF International Securities.