ЕС ще обсъди налагането на санкции срещу Беларус в петък

Александър Лукашенко е единственият кандидат от вота в неделя, който приема крайния резултат

16:20 | 12 август 2020
Обновен: 16:51 | 12 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Външните министри на Европейския съюз ще проведат спешна среща в петък, за да обсъдят нестабилната ситуация в Беларус. На срещата е възможно ЕС да вземе решение за подновяване на санкциите срещу Белаурс, съобщава Bloomberg.

ЕС отмени санкциите срещу Беларус, защото през последните години източноевропейската страна предприе стъпки в правилната посока. Това заяви външният министър на Германия Хайко Маас по време на визитата си в Москва във вторник. „Но сега ние в ЕС ще трябва да обсъдим много задълбочено дали в контекста на събитията от последните дни в Беларус, ще трябва да променим това решение. Ще е нужно да действаме много бързо“, казва Маас.

Вече три поредни вечери има безредици и сблъсъци между полицията и протестиращите в Беларус. Протестиращите не са сългасни с обявения краен резултат на президентските избори от неделя. На тях Александър Лукашенко спечели с близо 80%.

Еврокомисарят по въпросите на външната политика Жозеп Борел обяви, че проведените избори не са нито честни, нито свободни, като определи методите за потушаване на протестите като неприемливи.

Над 1000 души бяха арестувани през изминалата нощ по време на протестите в 25 малки и големи града, се посочва в позиция на Министерството на вътрешните работи на Беларус. До момента са задържани общо близо 6 хиляди души. Най-малко 65 полицаи и протестиращи са ранени по време на сблъсъците. Един от протестиращите е ранен след изстрели от страна на полицията в град Брест, става ясно от информацията на вътрешното министерство на Беларус.

Литовският външен министър Линас Линкявичус заяви, че на срещата на ЕС ще предложи общото налагане на санкции срещу Беларус. По думите му ако предложението му не бъде прието, Литва ще се придържа към националните мерки срещу Минск. Санкциите на европейско равнище изискват единодушното съгласие на 27-те страни членки на блока, което прави налагането им изключително трудно.

Литва осигури убежище на основния кандидат-президент на опозицията Светлана Тихановская, която е бивша учителка. Тя напусна Беларус, след като бе държана в ареста в продължение на часове, тъй като отиде да внесе документи за оспорването на крайния резултат от президентския вот в Централната избирателна комисия.

Други двама кандидати за президентския пост също призоваха комисията да обяви изборите за невалидни, а друг кандидат в момента подготвя жалба, съобщава информационна агенция „ТАСС“. По този начин Лукашенко остава единственият участвал на изборите за президент, който приема крайния резултат.

Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че Камбоджа губи безмитния си достъп до пазара на ЕС заради съобрежения, свързани със спазването на човешките права в страната.

"От 12 август някои от типичните експортни продукти на Камбоджа, като облекла, обувки и пътнически артикули, подлежат на облагане с мита на Европейския съюз. Решението на ЕС за частична отмяна на безмитния и освободен от квоти достъп на Камбоджа до пазара на ЕС вече е в сила. Преференциалното третиране на Камбоджа в рамките на „Всичко освен оръжие“ (ВОО) — търговския режим на ЕС за най-слабо развитите държави — се отменя временно поради установените в страната сериозни и систематични проблеми, свързани с правата на човека", се посочва в съобщението на ЕК. 

Мярката за прекратяване на преференциалния достъп до пазара на ЕС засяга приблизително 20 % от износа на Камбоджа за ЕС. Камбоджа може да продължава да изнася тези продукти за ЕС, но те ще подлежат на общите тарифи, приложими за всеки друг член на Световната търговска организация. Останалите 80 % от износа на Камбоджа продължават да се ползват от преференциален (безмитен и освободен от квоти) достъп до пазара на ЕС, уточняват от комисията.

Комисията, заедно с Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), ще продължи тясното си сътрудничество с Камбоджа. ЕС ще следи ситуацията в страната, като обръща специално внимание на ограниченията в областта на свободата на словото и на гражданските и политическите права, както и на поземлените спорове и трудовите права, става ясно от съобщението.