Все още има надежди за най-зависимата от туризма страна в ЕС

Туристите в Хърватия през август достигат стигнаха половината от миналогодишните

11:35 | 12 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: DENIS LOVROVIC/Bloomberg
Снимка: DENIS LOVROVIC/Bloomberg

След удара от Covid-19 върху пътуванията страната в Европейския съюз, която разчита най-силно на туризма, все пак има поводи за оптимизъм, пише Bloomberg. 

Очаква се Хърватия, която отчете 96-процентен спад на чуждестранните посетители през май на годишна база, да докладва подобни данни и за юни в сряда. Нещата обаче се подобриха оттогава насам. Ръководител на туристическа асоциация заяви, че данните за август показват, че пристигащите се доближават на до 50% от нивото за миналата година, което е значително по-добре от очакванията. 

Степента на подобрение през най-натоварения летен сезон ще е определяща за това как икономиката ще се възстанови от най-тежкия си спад след комунизма. 

„Няма нищо, което да компенсира приходите от туризъм за Хърватия в близко бъдеще. Нищо”, заяви изследовател от Икономическия институт в Загреб. „От много години се предупреждава колко крехка е индустрията“, добави той. 

Очаква се

Очаква се хърватската икономика да е най-тежко засегната сред тези на страните членки на ЕС. Графика: Bloomberg 

Приходите от туризъм генерират околко 20% от БВП на Хърватия, сочи официалната статистика. Това е по-високо ниво отколкото в която и да е друга страна от ЕС според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Индустрията помогна на страната да се възстанови след войните в региона на Балканите през 90-те години на миналия век, както и след глобалната финансова криза десетилетие по-късно. Почти 20 милиона души са посетили страната с население от 4,1 милиона през миналата година. Ръстът на туризма обаче направи Хърватия силно зависима от индустрията, докато страната се подготвя за приемане на еврото през 2023 г. 

Данъчните постъпления потвърждават оптимизма на туристическата асоциация за възстановяване от края на юни. Приходите за индустрията за седмицата, приключваща на 8 август, са на 74% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на данъчната служба.

Въпреки скорошното подобрение недостигът на туристи намалява данъчните приходи и увеличава тревогите от фалити в сектора. Традиционният сезон беше удължен до октомври, за да помогне на икономиката, която се очаква да се свие с 10,8% през тази година. Този план обаче все още може да бъде възпрепятстван от втора вълна на коронавируса. 

“Трябва да преосмислим всичко”, заяви кметът на Дубровник Мато Франкович през миналия месец. Пристанищният град генерира четири пети от приходите си от туризъм. Според кмета на Дубровник разчитането на резервации няма да работи вече, а грдаът се нуждае от усточивост.