Японската икономика няма да се възстанови от пандемията поне 4 години

Според основния сценарий от миналия месец отложената олимпиада в Токио ще се състои през следващата година

10:53 | 12 август 2020
Обновен: 11:01 | 12 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Япония няма да възстанови изгубеното от пандемията преди 2024 г., показва анализ, който е по-мрачен от консенсуса на японски мозъчен тръст и подчертава дългосрочното въздействие на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Японският център за икономически изследвания смята, че възстановяването ще е бавно след спад с 6.8% през текущата фискална година до март 2021 г., като факторите, който тежат най-много на растежа са засегнатите от пандемията външни пазари, включително САЩ.

За сравнение консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, и на Японската централна банка е съответно за понижение с 5.1% и 4.7%

В юлския доклад на мозъчния тръст се посочва, че Covid-19 вероятно ще остави отпечатък върху икономиката на Япония, който ще продължи отвъд това десетилетие, докато правителството увеличава някои данъци, за да помогне за справяне с по-високия дълг, а компаниите намаляват разходите и растежа на заплатите, докато потребителите харчат по-малко.

БВП на Япония ще бъде с около 2.2% по-малък през фискалната 2035 г., отколкото беше прогнозирано по-рано поради въздействието на пандемията, като така ще бъде загубена сумата от 2.1 трлн. долара.

Основният сценарий в юлския доклад на мозъчния тръст предполага, че кризата около Covid ще бъде разрешена през тази фискална година, глобалните пътувания ще започнат да се възстановяват, а отложената олимпиада в Токио ще се проведе следващата година.

Според анализаторите размерът на икономиката преди пандемията е съответствал на нивата от 2018 г. БВП на Япония се свиваше всяко тримесечие след увеличаването на данъка върху продажбите през октомври миналата година.