Златото се срина под 1900 долара за тройунция

Инвеститорите се оттеглят от една от "най-горещите си сделки през 2020 г."

08:44 | 12 август 2020
Обновен: 08:44 | 12 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на златото падна под 1900 долара за тройунция, насочвайки се към най-голямата си загуба в рамките на два дни от повече от седем години, докато инвеститорите се оттеглят от една от "най-горещите си сделки през 2020 г.", съобщава Bloomberg.

След като постави рекорд, прекрачвайки прага от 2 хил. долара за тройунция миналата седмица, златото спря пътят си нагоре на фона на повишаване на доходността по американските облигации, това влоши представянето на активите убежища.

Обратът при златото в момента е предизвикателство за неговите поддръжници. Активът убежище привлече доста инвестиции заради пандемията, която засегна икономиката и подтикна централните банки и правителствата да отпуснат масивни стимули. Междувременно в понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че Русия вече разполага с първата ваксина срещу Covid-19 в света, а това увеличи отчасти апетита за риск.

В същото време доходността по облигациите се повишава с над 10 базисни пункта от началото на месеца на фона на подобряването на апетита към риск и предстоящото наводняване с емитиран дълг.

„След като златото достигна 2 хил. долара за тройунция, то в умовете на много инвеститори това е възможност да приберат печалбите си“, коментира Гавин Вендт, старши анализатор в MineLife Pty. Според него новината за първата ваксина е причина някои инвеститори да приберат печалбата си от златото и да скочат обратно на пазара на акции. По думите на Вендт обаче това е игра с висок риск, но ако в резултат има печалба, може да се окажа и добра стратегия.

Фючърсите върху златото поевтиняват с 3.06% до 1886.80 долара за тройунция за доставка през декември около 8:30 часа тази сутрин българско време. Златото с незабавна доставка отчита понижение в цената си с 1.71% до 1879.28 долара за тройунция.

Цена на

Цена на златото с незабавна доставка. Графика: Bloomberg

Среброто също поевтинява рязко – с над 7% до 24.13 долара за тройунция.

В понеделник Джефри Гундлах от DoubleLine Capital LP заяви, че очаква златото да продължи да търгува по-високо, въпреки спада от последните дни. Сред банките, които прогнозират значителни ръстове през последните седмици при златото е Bank of America, според която цените на жълтия метал ще продължат пътя си нагоре до ниво от 3000 долара.