Тръмп отложи срещата на Г-7 за след президентските избори в САЩ

В понеделник пресконференция на американския президент беше прекъсната заради престрелка

09:30 | 11 август 2020
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Alex Wong/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Alex Wong/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник, че ще отложи следващата среща на Г-7 до дата след президентските избори в САЩ през ноември, за да може да има “по-добра, по-спокойна атмосфера”, в която лидерите да разговарят, съобщава Bloomberg. 

Тръмп има пререкания с други страни от Г-7, включително Франция и Германия, заради настояванията му Русия също да се включи в групата. Страните спорят и за ролята на Световната здравна организация, която Тръмп обвини за пристрастия спрямо Китай. 

По време на изказването си в понеделник Тръмп повтори желанието си на срещата да бъде поканен и Владимир Путин, като нарече руския президент “важен фактор”. 

Тръмп вече отложи срещата, първоначално насрочена за юни, до септември заради пандемията. Към момента САЩ са председател на групата, която включва Япония, Канада, Великобритания, Италия, Франция и Германия, а председателството ѝ се сменя на ротационен принцип. 

Междувременно в понеделник се наложи Тръмп да напусне пресконференция в Белия дом заради престрелки близо до сградата, което накара агенти на Secret Service да изведат президента от стаята. 

Тръмп се завърна след около десет минути, като посочи, че е имало инцидент в района на Белия дом, но извън неговите врати. 

От Secret Service заявиха в съобщение в Twitter, че е имало престрелка с участието на офицер на 17-та улица и Пенсилвания авеню. На място са били служители на реда, стана ясно още от публикацията. 

„Чувствам се много сигурен със Secret Service“, посочи Тръмп. „Те просто искаха от мен да изляза за малко“, за да се уверят, че ситуацията е изяснена, добави той.