Най-големият автомобилен пазар в света показва признаци на оздравяване

Продажбите на дребно на автомобили в Китай се увеличаат с близо 8% през юли

11:30 | 11 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg
Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Възстановяването при продажбите на автомобили се ускорява в Китай през миналия месец, сигнализирайки, че най-големият автомобилен пазар в света се заздравява след спада от юни, съобщава Bloomberg. 

Продажбите на дребно на автомобили се увеличават със 7,9% през юли на годишна база до 1,63 милиона броя, заяви Китайската асоциация на пътническите автомобили. Продажбите се подобряваха в рамките на няколко поредни месеца, преди да отчетат 6,5-процентен спад през юни. 

Продажбите на

Продажбите на автомобили нарастват в Китай през миналия месец, след като се свиха през юни. Графика: Bloomberg 

Автомобилната индустрия смята, че отварянето на шоурумовете и моловете отново, след като коронавирусната криза отшумява в Китай, ще доведе до устойчив ръст на търсенето. Пандемията увеличи спадовете, предизвикани от забавянето на икономиката, търговските напрежения със САЩ и по-строгите екологични стандарти. 

Пред автомобилния пазар в Китай обаче все още има предизвикателства - икономиката продължава възстановяването си, а новите технологии - като електрификацията, могат да накарат някои потребители да отложат решението си за покупка. Брутният вътрешен продукт на втората по големина икономика в света нарасна с 3,2% в трите месеца до юни на годишна база, следвайки 6,8-процентен спад през първото тримесечие. 

Продажбите на автомобили на едро се увеличават с 8,5% през юли на годишна база до 1,67 милиона броя, съобщи Китайската асоциация на автомобилните производители в отделен доклад. Представител на групата посочи, че има “значително увеличение” на наличностите през миналия месец, предполагайки, че продажбите към потребителите не са били толкова силни, колкото тези на производителите към търговците. 

Все пак инвеститорите са насърчени от ръста в продажбите. Акциите на Volkswagen поскъпват с над 40% спрямо достигнатите най-ниски стойности през март, докато книжата на General Motors отчитат над 60-процентен ръст на цената си спрямо същия месец. При местните производители акциите на Geely и Brilliance China Automotive Holdings, партньор на BMW, също поскъпват с над 50%. 

Премиум брандовете като BMW и Mercedes-Benz се възстановяват по-бързо от спадовете, подкрепени от търсенето на по-заможните потребители, докато по-евтините местни марки се съвземат с по-бавен темп. 

Продажбите на едро на неконвенционални автомобили, включително електромобили, напредват в рамките на месеца за пръв път през тази година, като се повишават с 19% на годишна база до 98 хиляди бройки, съобщават още от групата. 

Tesla, която започна доставки от новия си завод в Шанхай в началото на 2020 г., пое лидерството на пазара и е рядък пример за производител на електромобили, който увеличава продажбите си през тази година. Tesla продаде 11 014 автомобила миналия месец в Китай и запазва първото си място по отношение на продажбите на автомобили, задвижвани с батерии.

След като бързо нарастваха в продължение на няколко години, продажбите на електрически автомобили забавиха скорост, тъй като в средата на 2019 г. Пекин премина към ограничаване на субсидиите за покупката им. Пандемията също навреди на търсенето, а понижението на цените на петрола направи традиционните автомобили по-конкурентни. Китай все гледа на електрическите автомобили като дългосрочен приоритет и добави нови стимулиращи мерки, за да помогне на индустрията да се възстанови.

Очакванията са продажбите на нови електрически автомобили да достигнат 1,1 милиона бройки през тази година в страната, като Tesla ще генерира около 100 хиляди от тях, посочват от Китайската асоциация на пътническите автомобили. Продажбите на едро на електромобили през 2019 г. достигнаха 1,21 милиона бройки.