Беларус провежда най-спорните избори в 26-годишното управление на Лукашенко

Над 65% от избирателите в Минск вече са гласували, опозицията сигнализира за вероятни измами

16:38 | 9 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Гласоподавателите в Беларус отиват до урните в неделя, за да дадат вота си в рамките на едни от най-оспорваните президентски избори в 26-годишната история на управлението на Александър Лукашенко, пише Bloomberg. 

65-годишният Лукашенко се бори за следващ 5-годишен мандат срещу опозиционните групи, които се обединиха зад Светлана Тихановская. Опозиционната активистка, която се включи в надпреварата, след като съпругът ѝ Сергей беше отстранен от нея и задържан, обедини огромни тълпи на митингите в цялата страна. 

Вероника Цепкало, една от трите жени, които поведоха кампанията на Тихановская, е напуснала страната в неделя, за да избегне ареста, предава RIA Novosti, като се позовава на свои източници. Нейният съпруг, който беше отстранен от изборите, вече е избягал в Москва.

Тихановская гласува в Минск в неделя следобяд. Трима други кандидати също участват в изборите в страната с население от 9,4 милиона души. 

Станциите отвориха в 8 часа сутринта местно време и ще работят до 20 часа. Държавната телевизия вероятно ще представи екзитполовете след края на изборния ден, докато официалните резултати се очаква да станат ясни в понеделник. 

38-годишната Тихановская обеща да свика избори шест месеца след началото на управлението ѝ, ако спечели. Домакиня, майка и бивша учителка, тя влезе в надпреварата, след като нейният съпруг Сергей, политически блогър, беше задържан и правото му да се регистрира като кандидат за президент му беше отнето. 

Над 65% от гласоподавателите вече са отишли до урните към 14 часа в Минск. Според опозицията високото ниво на избирателна активност толкова рано обаче е показателно за измами. 

Лукашенско отхвърли тревогите в неделя, че победата му може да доведе до недоволство, нови арести и дори гражданска война в Беларус. 

“Гарантирам ви, че това няма да стане”, заяви той пред репортери по-рано днес.