Barclays: Отслабването на лирата все още не сигнализира предстоящ ръст на лихвите

Barclays се придържа към очакванията си основните лихви в Турция да останат на ниво от 8,25% до края на годината

15:47 | 9 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Турската валута “е близо, но все още не е под нивата”, на които централната банка на страна да “обмисли” увеличаване на лихвите, заявиха икономисти на Barclays, цитирани от Bloomberg. 

Турската лира удари рекордно дъно спрямо долара миналата седмица, преди леко да се възстанови, след като регулаторите предприеха мерки срещу спадовете. Стъпките включиха мерки за овладяване на кредитния растеж, който заплаши икономиката с прегряване. 

Докато лирата не падне под нивото от 7,5 лири за долар, експертите на Barclays очакват Турската централна банка “да запази стабилни лихвените проценти и да управлява волатилността при тези нива, включително чрез намаляване на ликвидността в системата”. 

Barclays се придържа към очакванията си основните лихви в Турция да останат на ниво от 8,25% до края на годината, “въпреки че рисковете със сигурност са в посока повишаването им, имайки се предвид скорошната волатилност” на лирата. 

Стойността на турската лира се понижи до рекордно ниско ниво спрямо долара, след като намесата на държавните банки не успя да преустанови обезценяването на валутата през тази седмица. Лирата се обезцени с до 3,2%, достигайки цена от 7,2775 лири за долар в четвъртък, като в петък продължи да разширява спадовете си. Лирата възстанови част от загубите по-късно през деня.

В края на юли Турската централна банка повиши очакванията си за инфлацията в края на годината, като прогнозира ускорение до 8,9%. Предишната прогноза на банката беше за ниво на инфлацията от 7,4% в края 2020 г. 

Анализаторите приеха промяната като сигнал, че централните банкери ще задържат основните лихви на настоящото ниво до края на годината след деветте поредни лихвени понижения, откакто Мурат Уйсал пое поста на гуверньор на банката през юли миналата година. 

Следващото заседание на Турската централна банка е насрочено за 20 август.