Швеция вече не е европейската страна с най-леки мерки срещу Covid-19

Ползите за шведската икономика от различния подход срещу пандемията все още са спорни

13:13 | 9 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Erika Gerdemark/Bloomberg
Снимка: Erika Gerdemark/Bloomberg

Швеция вече не е страната с най-малко рестрикции срещу коронавируса в Европа и изгуби статута си на държавата с най-много смъртни случаи на глава от населението, след като случаите на новозаразени с Covid-19 намаляха по време на летния сезон, пише Financial Times. 

Шведската икономика пострада по-малко от европейските през последните месеци, но като цяло толкова, вероятно и повече, колкото на нейните скандинавски съседи.

Дебатът за стратегията на Швеция към пандемията все още е актуален, но ситуацията се успокои през лятото. Броят на случаите на глава от население се понижава с 86% в месеците до края на юни, въпреки че нараства значително през последните дни и все още е относително висок на европейско ниво. 

“Не сметаме, че ще имаме постоянно увеличение на случаите и ще достигнем нивата от пролетта”, коментира Андерс Тегнел, шведският главен епидемиолог. 

Причините за понижението на новозаразени все още са неясни. Според Тегнел “има връзка между много бързия спад през последните няколко седмици и нарастващия имунитет в много части на Швеция”. Шведските здравни власти очакват столицата Стокхолм да е близо до т.нар. “стаден имунитет”, въпреки че аргументите им са широко критикувани от някои епидемиолози. 

Според спидемиолози част от скорошните спадове се дължат на факта, че Швеция въведе строги мерки за месец след празниците в края на юни. Лена Айнхорн, вирусолог и постоянен критик на стратегията на правителството, посочва, че резултатите от тестовете за антитела в страната остават далеч от “стадния имунитет” - при който толкова много хора са заразени, че вирусът спира да се разпространява. 

“Ние сме наистина притеснени за зимата. Не смятаме, че можем да разчитаме на стадния имунитет. Ако Швеция не промени стратегията си, ще станем свидетели на същото, защото по-възрастните са по-добре защитени, но броят на новозаразените ще тръгне отново нагоре”, отбелязва тя. Експерът добавя, че Швеция трябва да спре да се съпротивлява на глобалните тенденции в две области - да спре да отказва задължителното изискване за носене на предпазни маски и да започне да поставя под карантина всички контактни лица на установените заразени. 

Нивото на смъртност в Швеция също започна да се понижава през последните месеци, като намаля от около 100 на ден в средата на април до около един случай дневно през последната седмица. В периода от средата до края на май Швеция имаше по-висока смъсртност от заразата, имайки се предвид размерите и населението ѝ, спрямо която и да е друга страна в Европа, но по този показател по-късно поведе Великобритания. 

Според Оксфордския университет, които проследява отговорите срещу коронавируса на правителствата, страните от Франция, Австрия и Хърватия до Норвегия и Финландия вече имат по-малко ограничения спрямо Швеция. Норвегия, която има 20 пъти по-ниско ниво на смъртност на глава от населението спрямо Швеция, въведе блокада по-рано, но след това отвори училищата изцяло, въпреки че през миналата седмица предупреди, че въвеждането на по-строги мерки отново е вероятно. 

По отношение на икономиката Швеция отчете най-тежкия спад в месеците между април и юни от Втората световна война насам, но повечето икономисти са съгласни, че ситуацията щеше да е по-тежка, ако страната беше въвела по-строги мерки. 

Колко силно обаче Швеция спечели от по-разхлабения подход срещу пандемията все още е много обсъждана тема - в сравнение със средното ниво за Европейския съюз данните за брутния вътрешен продукт на страната изглеждат по-силни, като той се свива с 8,6% спрямо 11,9% средно за блока. Както обаче отбелязва главният икономист на SEB, Швеция е по-малко зависима от туризма от другите страни, като Франция, Италия и Испания. 

Очакванията са шведската икономика да се свие с между 4 и 5% през тази година, като продобни са прогнозите и за икономиките на Дания и Норвегия, които имаха по-твърд подход срещу вируса. 

“Твърде рано е да си вадим заключения за стратегията на Швеция. Ще трябва да изчакаме да станат ясни и данните за втората половина на годината”, посочва експертът на SEB. Той добавя, че опасенията от втора вълна на пандемията в Европа ще имат отражение и върху зависимата от износа шведска икономика. “Ако има проблеми в Европа, има проблеми и в Швеция”, твърди икономистът.