Китайският производител на електрически автомобили XPeng подаде документи за IPO в САЩ

Производителите на електрически превозни средства се радват на нарастване на интереса на инвеститорите

15:17 | 8 август 2020
Обновен: 15:17 | 8 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският стартъп за електрически автомобили Xpeng Motors подаде документи за първично публично предлагане в САЩ. Това се случва, след като и конкурентът му Li Auto набра 1.1 млрд. долара от пазара миналия месец, съобщава Bloomberg.

Подавайки в петък документи в Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, Xpeng определи размера на предлагането на 100 млн. долара, но тази цифра вероятно ще се промени.

Производителите на електрически превозни средства се радват на нарастване на интереса на инвеститорите след големия ръст в цените на акциите през тази година на Tesla, докато NIO и Li Auto увеличиха размера на своето първично публично предлагане, като от тогава акциите са поскъпнали с 61%, което е повече от три пъти над оценката им преди листването.

Базираната в Гуанджоу XPeng наскоро приключи последния си кръг от финансиране за общо 900 млн. долара. Катарският инвестиционен фонд вложи 100 милиона долара, докато базираната в Абу Даби Mubadala инвестира още 100 милиона долара, посочиха от компанията в проспекта. Alibaba Group Holding също допринесе с 215 милиона долара, увеличавайки инвестициите си в Xpeng.

Китай е най-големият пазар на електрически превозни средства в света, но също така и e силно конкурентен. Тъй като публичните субсидии бяха изтеглени, търсенето намаля. Офанзивата на Tesla за правене на автомобили на местно ниво засилва натиска върху местните играчи.

След години на разработване на автомобили и опити да засилят представянето си в световен мащаб, китайските производители на електрически превозни средства вече предприемат стъпки да станат публични, тъй като пандемията и забавянето на икономиката притискат пазара, засилвайки конкуренцията.

От Hozon New Energy Automobile заявиха, че ще се листнат в Шанхай възможно най-скоро през следващата година, докато WM Motor Technology също обмисля първично публично предлагане в Китай още през тази година, казват хората, запознати с въпроса.

XPeng достави 5185 бройки от първото си превозно средство G3 SUV през първата половина на 2020 г. Той започна доставките на втория си модел P7 седан през май, като достави 1966 бройки до 31 юли.

Мениджъри на публичното предлагане са Credit Suisse Group, JPMorgan Chase и Bank of America. Компанията планира акциите си да търгуват на Нюйоркската фондова борса под символа XPEV.