САЩ наложиха санкции на ръководителя на Хонконг

Причината е свързана с ограничаването на полицейските свободи

19:42 | 7 август 2020
Обновен: 19:43 | 7 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: er: Chan Long Hei/Bloomberg
Снимка: er: Chan Long Hei/Bloomberg

САЩ наложиха санкции на лидерката на Хонконг Кари Лам, на настоящия и бившия началник на полицията и на още осем висши ръководители за ролята им в ограничаването на полицейските свободи, пише Investor.bg.

Санкциите бяха наложени въз основа на изпълнителна заповед, която американският президент Доналд Тръмп подписа миналия месец, за да накаже Китай за действията му срещу дисидент в Хонконг, и са поредното действие на администрацията му срещу Пекин преди президентските избори в САЩ през ноември.

Освен Лам санкциите са насочени срещу началника на хонконгската полиция Крис Тан и предшественика му Стивън Ло, както и срещу секретаря по сигурността на Хонконг Джон Лий Ка-чиу и Тереза Чен, секретар по правосъдието, съобщи американското министерство на финансите в комюнике.

То допълни, че  налагането на драконовския закон за националната сигурност от Пекин е подкопало автономията на Хонконг и е позволило на силите за сигурност да действат безнаказано, „поставяйки основите за цензура върху всички хора или организации, които се смятат за неприятелски настроени към Китай“. „ Като ръководител на администрацията Кари Лам е пряко отговорна за въвеждането на политиките на Пекин на потискане на свободата и демократичните процеси“, се казва още в съобщението.

"САЩ застават зад хората в Хонконг и ще използваме всичките си инструменти и власт срещу тези, които подкопават автономията им“, посочи министърът на финансите Стивън Манучин в комюнике.

Санкциите замразяват активите на висшите ръководители и като цяло забраняват на американци да правят бизнес с тях.

Още по темата прочетете в Investor.bg.