Великобритания няма да се поколебае да добави нови страни в карантинния списък

Има опасения, че Франция ще е следващата страна в карантинния списък на Великобритания

15:54 | 7 август 2020
Обновен: 15:55 | 7 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Julian Simmonds/The Daily Telegraph/Bloomberg
Снимка: Julian Simmonds/The Daily Telegraph/Bloomberg

Британското правителство няма да се поколебае да добави още държави в списъка на страни, чиито пристигащи във Великобритания граждани ще бъдат поставяни под карантина с цел да се защити общественото здраве. Това потвърди финансовият министър на Великобритания Риши Сунак в интервю пред Sky News, цитиран от BBC.

Сунак заяви, че винаги има риск от непредвидени промени на почивките на туристите по време на пандемия.

По-рано през деня британското правителство обяви, че пристигащите във Великобритания граждани от Андора, Белгия и Бахамите ще трябва да бъдат в самоизолация в продължение на 14 дни.

Белгия е сред страните с най-голямо разпространение на коронавирус в Европа. На 100 хиляди установените лица с Covid-19 в Белгия са 49.2, докато във Великобритания на 100 хил. души са 14.3.

Междувременно британското министерство на външните работи призовава да се отложат всички несъществени пътувания до Белгия, Андора и Бахамските острови.

Също така се наблюдава осезаем ръст на случаите във Франция. Страната регистрира 23.4 доказани случаи на коронавирус на 100 хиляди души през последните две седмици, показват данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Франция регистрира най-висок броя на заразени с коронавирус на дневна база от два месеца насам. За сравнени, Испания отчиташе 27.4 доказани случаи на коронавирус на 100 хиляди души, когато страната бе премахната от карантинния списък на Великобритания.

Запитан дали туристически дестинации като Франция ще са следващите добавени страни в карантинния списък на САЩ, Сунак отговори, че правителството разглежда постоянно ситуацията и че хората трябва да взимат предвид риска от нарушения на пътуванията в условията на пандемия.

По думите му туристите трябва да знаят, че живеем в несигурни времена.