TikTok заплаши да оспори забраната на САЩ в съда

От китайската компания обявиха, че ще предприемат необходимите действия, за да се гарантира върховенството на закона

15:04 | 7 август 2020
Обновен: 15:04 | 7 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg
Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg

TikTok заплашва да заведе съдебно дело срещу САЩ, след като президентът Доналд Тръмп нареди американските фирми да прекратят бизнес отношенията си с китайската онлайн платформа до 45 дни, съобщава BBC.

От компанията обявиха, че са шокирани от издадената от Тръмп заповед. „Ще използваме всички налични средства, за да се гарантира, че не се нарушава върховенството на закона“, отбелязват от TikTok в своя позиция.

Тръмп издаде сходна заповед и срещу китайската група WeChat, като напрежението между Вашингтон и Пекин продължава да ескалира. Ръководството на Tencent, която е собственик на WeChat, съобщи, че все още разглеждат подробно заповедта.

Tencent е водеща гейминг компания, като сред големите й инвестиции са придобиването на 40% в Epic Games – компанията, която стои зад широко популярната видео игра Fortnite.

Президентът Тръмп вече заплаши, че ще забрани TikTok в САЩ, като се аргументира, че целта на хода е запазването на националната сигурност. Китайската компания вече води преговори за продажбата на американския си бизнес на Microsoft. Крайният срок за сключването на потенциалната сделка, обявен от Тръмп, е 15-ти септември.

Администрацията на президента Тръмп твърди, че китайското правителство има достъп до потребителските данни, които се събират от TikTok. Компанията отрича тези обвинения. От TikTok, която е собственост на китайската компания ByteDance, дори заявиха, че от близо година са се опитвали да си сътрудничат с американското правителство.

„Вместо това установихме, че администрацията на Тръмп не обръща внимание на фактите, определя условия по конкретни споразумения, без да следва стандартни правни процедури и се стреми да прокарва своите интереси в преговори между частния бизнес“, твърдят от TikTok.