Златото е напът да изпрати най-добрата си седмица от 2006 г.

Среброто не изостава, като то е напът към най-големия си седмичен ръст от 1980 г. насам

10:55 | 7 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото е напът да запише най-добрата си седмица от 2006 г. насам, докато продължава да отбелязва рекорди на фона на растящото търсене на активи убежища, перспективите за по-голямо търсене и растящото напрежение между САЩ и Китай, съобщава Bloomberg.

В същото време среброто затвори сесията в четвъртък на цена от 30 долара за тройунция, отправяйки се към най-големия си седмичен ръст от 1980 г. насам.

Белият дом и демократите преговарят в стремеж да постигнат сделка за окончателния мащабен пакет за борба с последствията от пандемията до края на седмицата. Междувременно президентът Доналд Тръмп заяви, че може да действа едностранно по някои мерки.

Златото е поскъпнало с над 35% през 2020 г., което го поставя на пътя към най-големият му ръст на годишна база от повече от четири десетилетия, тъй като здравната криза, отрицателните реални лихвени проценти, по-слабият долар и геополитическите рискове предизвикват интерес към благородните метали. Очакванията са и ръстовете да продължат. Bank of America повтори прогнозата си, че златото може да достигне 3000 долара за тройунция в рамките на 18 месеца и заяви, че е „възможно” среброто да достигне 35 долара през 2021 г.

Спот цената на златото се повиши с 0.6% до рекордните 2075.47 долара за тройунция в ранните часове на азиатската сесия. Цените на златото като цяло вървят нагоре за девета поредна седмица. Наличностите, държани от борсово търгувани фондове, са рекордни.

Цената на среброто с незабавна доставка се повиши с 3.2% до 29.8591 за тройунция – най-високото му ниво от 2013 г. Металът е поскъпнал с 22% през тази седмица.

Във фокуса на инвеститорите е месечният доклад за заетостта в САЩ, който трябва да бъде публикуван по-късно в петък. Той се очаква да покаже забавяне на увеличаването на работните места през миналия месец след скока на случаите с коронавирус в цялата страна.

Според анализатор ако тази вечер докладът за пазара на труда в САЩ се окаже разочароващ, това може много да задвижи златото след нивото от 2100 долара.