Износът на Китай със скок от над 7% през юли след възстановяване на световното търсене

Износът за САЩ нарасна с 12.5% на годишна база – най-бързото покачване от 2018 г. насам

09:20 | 7 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на Китай нарасна през юли, след като икономическата активност в останалия свят се възобнови, докато вносът неочаквано се сви поради спадащите цени на стоките и продължаващата нестабилност на вътрешното възстановяване, съобщава Bloomberg.

Китайският износ нарасна със 7.2% в доларово изражение през юли спрямо година по-рано, докато вносът намаля с 1.4%, съобщи митническата администрация в петък. Това разшири търговския излишък до 62,33 милиарда долара през миналия месец. Икономистите прогнозираха, че износът ще намалее с 0.6%, докато вносът ще се увеличи с 0.9%.

Износът на Китай за САЩ нарасна с 12.5% на годишна база – най-бързото покачване от 2018 г. насам. Вносът от САЩ се е повишил с 3.6%.

„Пътят напред може да е неравен, тъй като новите експортни поръчки остават слаби и пътят за възстановяване ще бъде неравномерен в различните икономики“, казва Луис Куейс от Oxford Economics в Хонконг. По думите му вносът е малко разочароващ, но тъй като цените на стоките все още значително се понижават спрямо преди година, това означава, че обемът на вноса продължава да се увеличава.

Докато Китай увеличава количеството стоки, които купува от САЩ в рамките на търговската сделка, двустранните отношения между двете страни бързо се влошават по широк кръг въпроси, като двете страни затварят консулствата, Вашингтон настоява за забрана на китайски технологични фирми, включително TikTok.

В началото на седмицата стана ясно, че производствената активност в Китай нараства с бърз темп през юли, достигайки най-високото си ниво от 2011 г. насам.

Индексът на мениджърите по поръчките за производствения сектор PMI в Китай, изготвян от Caixin/Markit, нарасна от 51,2 пункта през юни до 52,8 пункта през юли, което е над средните очаквания на икономистите за ниво на показателя от 51,1 пункта през миналия месец. 

Стойност на индекса от над 50 пункта разделя свиването от експанзията. Това е в синхрон с официалните данни, публикувани миналата седмица, които отчетоха слабо ускорение на активността на месечна база. 

“Завръщането на епидемията в някои региони не засегна подобряващата се тенденция в производствения сектор, който продължава да се възстановява след отмяната на повече мерки срещу коронавируса”, заяви Уанг Же, старши икономист в Caixin Insight Group. “Въпреки това ние все още трябва да имаме предвид слабостта на пазара на труда и при търсенето”, добавя той. 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на Caixin се фокусира върху по-малките и частни компании, докато официалният PMI за производствения сектор покрива по-големите, държавни дружества.