Производствените поръчки в Германия изненадващо нарастват

Процесът на наваксване е особено изразен при инвестиционните стоки

13:13 | 6 август 2020
Обновен: 13:15 | 6 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германското производство продължава своето възстановяване през юни - поръчките се увеличават много по-силно от прогнозираното, след като ограниченията, свързани с коронавируса, бяха разхлабени, съобщава Bloomberg. В същото време броят на служителите, възползващи се от правителствените програми за подкрепа, намалява. По този начин германската икономика показва признаци за по-бързо възстановяване от останалите страни в ерозоната. 

Индустриалните поръчки нарастват с 27,9% и се покачват за втори месец подред, след като преди това пандемията предизвика рекорден спад в търсенето. Процесът на наваксване беше особено изразен при инвестиционни стоки, при които поръчките нараснаха с 45%. Консенсусната прогноза беше за повишение с 10.1% за поръчките към заводите в Германия. 

От Министерство на икономиката на Германия заявиха, че търсенето вече е на 90,7% от нивото, регистрирано в края на миналата година. Въпреки това поръчките от чужбина изостават от вътрешното търсене и това показва защо процесът на възстановяване ще продължи по-бавно, се казва в изявление. 

Еврото поскъпва с 0,45% след доклада, като достигна най-високото си ниво спрямо долара за повече от две години. 

Икономиката на еврозоната претърпя най-голямото си свиване през трите месеца до юни, през които страни като Германия наложиха строги ограничения за пътувания, възможности за потребителски разходи и много други дейности за овладяване на пандемията. Въпреки че индикаторите показват, че възстановяването вече е в ход, прогнозата продължава да е несигурна. 

Спадът от 12,1% в еврозоната беше по-малко лош, отколкото очакваше Европейската централна банка, но главният икономист на институцията Филип Лейн предупреди във вторник за въздържане от прекомерен оптимизъм. 

Изкачването на икономиката може да бъде с по-малки стъпки в посока нагоре през третото тримесечие, тъй като ръстът на коронавирусните инфекции намалява потребителските разходи и бизнес инвестициите, каза той.  

Водещата германската автомобилна индустрия беше силно засегната от кризата. BMW записа първата си тримесечна загуба от 2009 г. насам, а Volkswagen загуби 2,4 милиарда евро (2,9 милиарда долара) и намали дивидента си. Daimler твърди, че се е справил с най-лошото, но въпреки това трябва да съкрати около 20 000 работни места. 

Доклади на IHS Markit тази седмица също показаха, че европейските компании са направили още съкращения на работната си сила миналия месец, поставяйки под съмнение колко устойчиво ще бъде развитието на региона.