УниКредит се върна към печалба след най-голямата си загуба за последните три години

Увеличаващите се приходи от търговия на капиталовите пазари и намалените разходи компенсират по-ниските приходи от кредитиране и такси

11:20 | 6 август 2020
Обновен: 11:33 | 6 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската банкова група УниКредит се възстанови от най-голямата си загуба за последните три години с по-добра от очакваното печалба и по-силен капитал, след като главният изпълнителен директор Жан Пиер Мустие отдели повече пари за покриване на лоши кредити в сравнение с много от конкурентите си в Европа, съобщава Bloomberg.

Нетният доход за второто тримесечие възлиза на 420 млн. евро, заявиха от банката в четвъртък. Увеличаващите се приходи от търговия на капиталовите пазари и намалените разходи компенсират по-ниските приходи от кредитиране и такси. За сравнение анализаторите очакваха УниКредит да отчете печалба от 235 млн. евро.

От банката обясняват, че са започнали да наблюдават възстановяване на бизнес активността, след като пандемията от Covid-19 засегна негативно част от клиентите и накара финансовата институция да задели 1 млрд. долара за провизии през първото тримесечие. Заделените провизии са сред най-големите за европейска банка, но Мустие определи този ход като разумен подход към настоящата криза.

От УниКредит очакват през втората половина на годината да отчетат печалба, която да е близка до тази от първите шест месеца на 2020 г., когато банката отчете 368 млн. евро коригиран нетен доход. Главният изпълнителен директор планира да поддържа консервативна позиция по отношение на провизиите за лоши кредити.

Общите провизии намаляха до 937 млн. евро през второто тримесечие от 1,26 млрд. евро през първото тримесечие.

Банката се присъедини към италианския конкурент Intesa Sanpaolo, като планира да компенсира инвеститорите през следващата година с капитал, който няма да разпредели през 2020 г., след като Европейската централна банка издаде фактическа забрана за изплащания на дивиденти.

УниКредит повтори, че може да генерира 75% до 80% от първоначалната си цел за нетния доход за следващата година или 3 млрд. до 3,5 млрд. евро. През март изпълнителният директор заяви, че банката не си поставя нови цели за 2020 г., тъй като несигурността остава прекалено висока и той ще предостави актуализация на стратегическия план до началото на следващата година.

Коефициентът CET1, ключова мярка за финансова сила, се повиши до 13,85% от 13,44%.

Доходите от търговия на капиталовите пазари са скочили повече от два пъти до 357 млн. евро през второто тримесечие. Това е сред причините да бъде компенсиран по-ниския нетен доход от лихви и отчетения спад в приходите от такси от 11.8%.

Въпреки въздействието на пандемията върху кредитополучателите, УниКредит намали съотношението на необслужваните заеми до 4,8% към 30 юни от 4,9% в края на март.

УниКредит отчете за първото тримесечие нетна загуба от 2,71 милиарда евро, тъй като провизиите за лоши кредити се повишиха до 1,26 млрд.евро, като бяха заделени и еднократни разходи за съкращаване на работни места и отписването на турското й звено. Около 900 милиона евро бяха заделени през април, специално за справяне с въздействието на вируса.

Приходите са намалели в сравнение с предходното тримесечие и година по-рано поради ограничения, свързани с Covid-19, се казва в изявлението на изпълнителния директор. Това беше частично компенсирано от по-ниските разходи, каза той.

Акциите на УниКредит на борсата в Милано поскъпват с 0.17% около 11 часа българско време до 8.093 евро за брой.