Чехия я чака инфлация след бързото намаляване на лихвите

Това съвпада с предизвиканата от вируса рецесия

08:55 | 6 август 2020
Обновен: 08:55 | 6 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Докато коронавирусът продължава да намалява потребителското търсене и да подтиква централните банкери да обещаят повече действия за подпомагане на икономиките, политиците в Чехия виждат, че тяхната антипандемична работа по същество е свършена до момента, съобщава Bloomberg. 

След като намали лихвените проценти с кумулативните 2 процентни пункта от март до май - най-бързият темп в Европейския съюз, Чешката република е изправена пред рядък скок в растежа на цените, който съвпада с предизвиканата от вируса рецесия. 

Тази комбинацията позволява на Чешката централна банка да си почине, евентуално за година или повече. Икономистите очакват тя да остави основната лихва непроменена на ниво от 0,25% на среща в четвъртък. 

Въпреки спада на БВП от 10,7% през второто тримесечие спрямо година по-рано, правителствената подкрепа допринася за задържане на инфлацията над целта, както и за задържане на тавана на безработицата, която остава една от най-ниските в Европа. 

„Нашият основен сценарий е лихвените проценти да останат стабилни на текущите нива до края на 2021 г. Инфлацията вероятно ще се забави значително през следващите месеци“, каза Мартин Гъртлер, анализатор в Komercni Banka.  

По-слабите от очакванията продажби на дребно за юни - първия месец, в който икономиката на страната почти напълно излезе от блокирането на икономиката - показват, че домакинствата остават несигурни за възстановяването.  

В Чехия все още има повече свободни работни места спрямо безработните, до голяма степен благодарение на временните държавни субсидии за заплатите на работниците и държавните гаранции за евтини бизнес заеми. 

След като инфлацията неочаквано скочи до 3.3% през юни, членът на борда на централната банка Томас Холуб заяви, че „стагфлационната тенденция“ е временна и вероятно няма да са необходими увеличения на лихвите поне една година. 

Планирано е седемчленният съвет да обяви решението си в 14:30 ч. в Прага, последвано от брифинг за пресата с губернатора Ири Руснок и акцентите на новите тримесечни прогнози в 15:45 ч. 

„Пазарите не трябва да търсят сигнали за повишаване на лихвите“, каза икономистът Май Доан от Bank of America в Лондон. 

„Спираме нашите очаквания за намаляване на лихвите за 2020 г. и очакваме задържането им на ниво от 0,25% до 2021 г.“ , добави той.