Отрицателните лихви не са изцяло в помощ на задлъжнелите икономики

Банкнотите или кешовите сметки почти не помагат за насърчаване на продуктивните инвестиции

19:45 | 5 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Могат ли лихвите да бъдат премахнати, за да се избегне обслужването на импозантните дългове? Кризата с Covid-19, изострена от последиците от продължилата твърде дълго хипер-приспособима парична политика, доведе до прекомерно задлъжняване на цели икономики, пише Investor.bg, базирайки се на материал на Жак де Ларосиер, бивш управляващ директор на МВФ и гуверньор на Френската централна банка в периода 1987-93 г., за Financial Times.

За да се реши тази ситуация, при която публичният дълг счупи всички мирновременни рекорди, някои проповядват монетизиране на дълга чрез покупки на нови емисии държавни облигации и отрицателни лихвени проценти от централните банки. Това е въпреки историческите данни, според които преструктурирането се е доказало като най-ефективният начин за справяне с неустойчивите дългове.

В условията на икономическа депресия, ниска инфлация и вече нулеви лихвени проценти, централните банки, разбира се, не могат да постигнат и отрицателни реални лихви. Така че, вместо това, те могат да искат да извлекат някакъв марж, като нарочно определят отрицателни ставки. Монетарната политика тогава ще възвърне традиционната си движеща роля, тъй като ще бъде в състояние да наложи отрицателни реални лихви въпреки липсата на инфлация.

Застъпниците на този подход предвиждаха някои от възраженията.

Първо, ликвидният капан. Когато лихвите са отрицателни, инвеститорите отбягват облигациите, за да избегнат „данъка“, причинен от негативните ставки. Един резултат от това е натрупването на спестявания, държани в ликвидни активи, като банкноти или кешови сметки. Но тези почти не помагат за насърчаване на продуктивните инвестиции.

Привържениците на отрицателните лихвени проценти твърдят, че отговорът на този проблем е да се премахнат банкнотите с големи деноминации и да се гарантира, че банките прехвърлят пълната цена на негативните лихви към своите вложители.

Но трябва ли вложителите да се облагат и да се карат да покриват по-голямата част от разходите за излизане от тази криза? Това би създало големи икономически и политически проблеми в страна като Франция, където спестяванията на домакинствата исторически финансират около 85 на сто от националните инвестиции.

Съществува и рискът от инфлация. В дългосрочен план всяка антирецесионна парична политика трябва да премахне разликата между потенциалния икономически растеж и текущо потиснатия такъв чрез създаване на пари. Въпреки това рискът от инфлация се счита за малко вероятен предвид мащаба на коронавирусната криза, бавното възстановяване и структурните сили като застаряване, безработица и технологичен прогрес. Дори ако инфлацията се върне, все пак ще има време да се обърне вълната и да се осигури завръщане към по-традиционната монетарна политика.

Изненадващо е, че подобни предложения - които са предназначени да премахнат основна икономическа величина като цената на спестяванията - не разглеждат съществен въпрос: стойността на парите. Парите се основават единствено на доверие. Но рискът от загуба на това доверие ще настъпи, ако отговорните за него се принизят до роля, която ги прави доставчици на неограничена стока, а не бдителни пазители на нейната стабилност.

Цялата статия прочетете в Investor.bg.