Швеция отчете рекорден спад на икономиката по време на пика на пандемията

БВП на страната се сви с 8.2% през второто тримесечие в сравнение със същото тримесечие на 2019 г.

15:42 | 5 август 2020
Обновен: 15:43 | 5 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швеция не успя да избегне най-голямото си икономическо свиване, въпреки че предприе един от най-меките подходи в Европа към пандемията от Covid-19, пише Bloomberg.  

Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 8.2% през второто тримесечие в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. и с 8.6% в сравнение с предходните три месеца според първоначална оценка на Статистическата служба на страната. Икономистите, запитани от Bloomberg, очакваха спад от 7,4% на годишна база.  

Пролетният спад съвпадна с пика на пандемията и беше по-слаб, отколкото в САЩ или еврозоната, но остават въпросите за темповете на възстановяване на най-голямата икономика в Скандинавия. За разлика от съседите си, Швеция се въздържа от налагането на задължително блокиране на икономиката, като вместо това разчита на доброволни правила за опазване на общественото здраве.  

Швеция отчете

Швеция отчете рекорден спад на икономиката през второто тримесечие. Графика: Bloomberg

Тази стратегията съвпадна със значително по-висок процент на смъртност, отколкото в останалата част на Скандинавия, и новите проучвания сочат, че може би страната не е успяла да задържи предпандемичното ниво на потребителските разходи.  

„Рязкото свиване на шведската икономика през второто тримесечие потвърждава, че тя не е била имунизирана срещу Covid“, казва Дейвид Оксли, старши европейски икономист в Capital Economics. 

„Въпреки това, икономическата криза в Швеция през първата половина на годината е от съвсем различен мащаб в сравнение с други страни от Европа“, добави икономистът.  

Правителството заяви, че подходът никога не е бил свързан с икономически ползи, а с прилагане на устойчиви политики. Премиерът Стефан Льовен също призна, че още в началото е трябвало да се направят тестове и да се защитят възрастните.  

Намаляването на износа също беше отдадено на рязкото увеличаване на безработицата, въпреки огромния пакет от разходи от страна на правителството.  

„Сега идва трудната част за експортно ориентирана Швеция: Как да се възстанови без да бъде засегнат твърде много пазарът на труда заради слабото търсене в световен мащаб“, казва икономистът от Bloomberg Йохана Жансон. 

Икономистът от Nordea Торбьорн Исаксон заяви, че "е рано да се оценява как различните стратегии за справяне с COVID-19 са се отразили върху икономиките" и че "е трудно да се оцени силата на възстановяването в този момент."  

Все пак прогнозата на Riksbank за спад от 4,5% за цялата година „изглежда логична“, а оценката за второто тримесечие „не променя много перспективите за паричната политика“, каза той.

“Имайки предвид големия спад на БВП, ще отнеме много време, преди икономическата активност да се върне на ниво от преди кризата“, каза старши икономистът на Swedbank Пернила Йохансон.  

Статистическата служба на Швеция ще публикува актуализирани прогнози за БВП за второто тримесечие на 28 август.