Наемите в Лондон се отправят към най-ниското си ниво от близо шест години

Бавното възстановяване на икономиката натежава на търсенето

13:58 | 5 август 2020
Обновен: 14:03 | 5 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Жилищните наеми в Лондон са напът да паднат до най-ниските си нива от близо шест години, тъй като бавното възстановяване на икономиката натежава на търсенето, съобщава Bloomberg.

Британската столица вече се сблъсква със спад от 3% на наемите през първото полугодие и понижението може да се увеличи до 5% до края на годината, което ще свали цените на недвижимите имоти до най-ниското им ниво от края на 2014 г., сочи доклад на имотния портал Zoopla. В някои части на централен Лондон се наблюдават още по-големи спадове, като хазяите заливат пазара с имоти, отдавани преди краткосрочно.

Пандемията от коронавирус хвърли в смут пазарите на недвижими имоти, тъй като служителите, работещи преди в офис, сега се приспособяват да работят от дома. Тази тенденция повдига въпроса дали е необходимо да се плаща повече, за да се живее в близост до офиса.

Бавното завръщане на служителите към офисите сигнализира, че търсенето на имоти под наем вероятно ще остане понижено, особено ако нарасне безработицата, сочи докладът.

Перспективите за британската икономика, която е изправена пред потенциално опустошителна рецесия, е допълнително замъглена от перспективата за ново блокиране. Правителството възстанови ограниченията на повече от 4 милиона души в Северна Англия и предупреди, че може да се наложи да предприеме допълнителни мерки.

„Продължава несигурността относно това как всякакви други огнища на Covid ще повлияят на възобновяването на офисния живот, студентския живот и туризма“, казва в изявление ръководителят на изследването на Zoopla Грейн Гилмор. Според експерта тази несигурност ще се отрази на търсенето на някои пазари през останалата част от годината.