Финансовите фирми инвестират с 15% повече за киберсигурност през 2020 г.

Според проучване хакерските атаки по време на пандемията се повишават драстично

22:00 | 4 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големите банки и други финансови фирми влагат с 15% повече разходи през тази година, за да защитат компютърните си мрежи от киберпрестъпници. Също така пандемията и дистанционната работа вероятно ще стимулират допълнително увеличаването на разходите за киберсигурност, съобщава Bloomberg, като се позовава на проучване.

Средният разход на служител за киберсигурност възлиза на стойност 2691 долара спрямо 2337 долара през 2019 г., сочи проучване на Deloitte & Touche LLP и Центъра за споделяне и анализ на информация за финансови услуги – индустриална група, известна и като FS-ISAC. Някои фирми са отделили средно по 3322 долара на служител за киберсигурност, докато през миналата година максималната граница бе 3 хиляди долара на служител.

Това означава, че за годината JPMorgan Chase ще разпредели общо 850 млн. долара за киберсигурност, а Wells Fargo – близо 900 млн. долара, става ясно на база на данните за разхода им през юни. Най-големите банки харчат значително повече за защита на своите мрежи в сравнение с по-малките конкуренти.

Според тези изчисления Citi Group и Bank of America ще отделят по около 700 млн. долара през тази година за киберсигурност. Тези разходи през последните четири години се увеличават, тъй като секторът остава основна мишена на киберпрестъпниците.

Хакерските атаки срещу служители на банката се увеличиха осезаемо през първото тримесечие на тази година, като престъпниците се опитаха да се възползват от страха и объркването, които бяха причинени от пандемията, отбелязват от FS-ISAC.