Великобритания ще ползва граничен план за Brexit без сделка, за да избегне хаос в трафика

Министерството на транспорта заяви, че ефективно ще възобнови „Операция Брок“

18:03 | 4 август 2020
Обновен: 18:03 | 4 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство възнамерява да приеме пълния си граничен план за Brexit без сделка, за да избегне хаоса в трафика, когато приключи развода си с Европейския съюз през 2021 г., дори ако двете страни подпишат споразумение за свободна търговия, съобщава Bloomberg.  

Обявявайки едномесечна консултация по проекта, Министерството на транспорта заяви, че ефективно ще възобнови „Операция Брок“ (бел. р. Операция “Брок” е планът за насочване на товарни превозни средства с тегло от и над 7,5 тона) - система за управление на трафика, която има за цел да ограничи задръстванията около Дувър и Евротунел, две ключови търговски артерии за Великобритания.  

„Трябва да се въведе нещо, подобно на "Операция Брок“ в края на преходния период“, се казва в изявлението, като се посочва програмата, която можеше да бъде използвана, ако Великобритания беше напуснала ЕС без сделка през 2019 г. Прекъсвания в работата на пристанищата на каналите е „очевидно възможна”, се казва още в изявлението.  

Шофьорите на камиони, които не спазват системата, могат да бъдат глобени с 300 паунда (391 долара) според плана на правителството. 

Великобритания се подготвя за икономически шок, когато преходният период на Brexit приключи в края на годината, тъй като търговията с най-големия ѝ търговски партньор става обект на нова бюрокрация и документи. 

Правителството на страната се опасява, че камионите, които се придвижват от Великобритания към ЕС, няма да разполагат с необходимите митнически документи, което означава, че могат да бъдат спрени от френски представители и да причинят големи прекъсвания по веригата за доставки. Камионите без подходящите документи рискуват „да бъдат задържани на изчакване, докато не бъдат осигурени съответните документи и при някои обстоятелства да бъдат иззети или унищожени стоките им“, заяви правителството в рамките на консултацията.  

Правителството смята, че анализът от октомври 2019 г., който предвиждаше Великобритания да напусне ЕС без сделка, както и че превозвачите няма да са подготвени за новите митнически проверки, е все още актуален.