Интересът към автомобили на Ferrari остава висок насред пандемията

Компанията очаква годишна печалба от близо 1.1 млрд. долара

22:10 | 3 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Коронакризата се отрази на производството и доставката на луксозни автомобили, но не и на търсенето от страна на богатите. Финансовото въздействие на пандемията се отрази тежко върху представянето на Ferrari NV през второто тримесечие, но ръководството отчита успех в преодоляването кризата, пише Bloomberg в свой анализ.

Приходите спадат с 42% на годишна база през второто тримесечие, като доставките на автомобили се понижават с 48%, показват публикуваните в понеделник резултати на компанията. Производството се понижава, след като заводите бяха затворени заради мерките за безопасност на персонала от коронавируса. А спирането на работата на автодилърите се отрази негативно на доставките.

Междувременно поръчките за нови превозни средства са изключително силни, отбелязват от компанията. Пандемията подкрепя частното използване на автомобили за всеки бюджет, а от ръководството на Ferrari считат, че покупката на някой от моделите на компанията е вид награда за клиентите по време на трудния период около вируса.

Това даде увереност на компанията да бъде по-прецизна в своите прогнози за тази година. Ferrari очаква печалбата ѝ да се понижи на годишна база само с 13% и да възлиза на стойност 1.1 млрд. долара. Според прогнозата втората половина на годината ще е по-силна от първата, като големите очаквания са за края на 2020 г.

Въпреки че Ferrari демонстрира устойчивост към пандемията, би било грешно да се счита, че тя не носи заплахи за бизнеса ѝ. Възможно е някои нови предизвикателства тепърва да се появят. Правителствата търсят начини да покрият всички разходи за справяне с коронакризата, а това увеличава опасенията за вдигане на данъците за хора, които могат да си позволят Ferrari.