Пазарът на втечнен природен газ се свива трети месец поред заради пандемията

Износът на втечнен природен газ в световен мащаб се понижава с 9.4% през юли

20:19 | 3 август 2020
Обновен: 20:19 | 3 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарът на втечнен природен газ се свива за трети пореден месец през юли, като редица страни продължават да страдат от икономическите удари на пандемията, съобщава Bloomberg.

Световният износ на горивото през изминалия месец отчита спад от 9.4% на годишна база. Това е най-голямото понижение на годишна база от декември 2017 г., сочат събраните данни на Bloomberg. Най-голямото свиване идва от пазарите в САЩ и Австралия. На месечна база износът се увеличава с 2.5% спрямо нивата от юни.

Пандемията нанесе тежки удари върху бързо растящия пазар на втечнен природен газ, като спадът на търсенето на горивото може да продължи и през 2021 г.

Голяма част от някога обещаващите проекти за износ сега изпитват трудности в намирането на финансиране, тъй като облаците над пазара на втечнен природен газ се сгъстяват. Ето защо заплахата от пренасищане на пазара през следващото десетилетие нараства.

Royal Dutch Shell и Total са сред водещите доставчици на втечнен природен газ в световен мащаб и са инвестирали милиарди долари за изграждането на съоръжения за износ, за да отговорят на търсенето на гориво.

Някои от най-големите купувачи на втечнен природен газ в света трудно успяват да намерят свободно пространство за вече договорени пратки през това лято, тъй като пандемията наруши икономическата активност и хранилищата са запълнени почти до максималния си капацитет. Това принуди износителите да вземат трудното решение да намалят производството си и да задържат някои доставки, за да се балансира пазарът.

Междувременно вносът на горивото спада с 5.1% на годишна база през юли, тъй като ограничителните мерки срещу коронавируса принудиха купувачите да намалят доставките. Това е вторият пореден месец на спад на вноса, след като през юни бе отбелязан първият от декември 2017 г.

Износът на втечнен природен газ от САЩ спада с 40% на годишна база, тъй като клиентите анулират десетки направени поръчки.