Австралия затяга мерките срещу Covid-19, а рецесията може да се изостри

В Мелбърн се въвежда вечерен час и се ограничава движението на хора

12:06 | 2 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Мелбърн, Австралия. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Мелбърн, Австралия. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Австралийският щат Виктория затяга ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса и обявява извънредно положение, след като няма признаци за овладяване на епидемията в страната. Преди три седмици бяха поставени контролно пропускателни пунктове на изходите на столицата на щата Мелбърн, съобщава Bloomberg.

Премиерът на щата Даниел Андрюс обяви, че във Виктория са потвърдени 671 случаи на коронавирус  през последните 24 часа, а смъртните случаи са седем. Над 380 души са настанени в болница, от които 38 са в интензивни отделения.

Андрюс съобщи, че от 18:00 местно време ще влезе в сила извънредно положение, според което полицията ще получи по-големи правомощия. В Мелбърн се въвежда вечерен час, като движението между 20:00 часа и 05:00 часа ще бъде строго ограничено. Новите мерки ще са в сила през следващите шест седмици.

Андрюс заяви, че не може да продължава ситуацията, в която се изправя пред жителите на щата и съобщава броя на починалите граждани. „Нужни са строги мерки“, коментира той. По думите му броят на случаите, които не могат да бъдат проследени до определено огнище и конкретен район, нараства до неприемливо високи нива, като това не може да продължава.

В целия щат Виктория ще важат ограничителните мерки, които са в сила в Мелбърн от сряда вечерта, обяснява Андрюс. Училищата в щата ще направят преход към дистанционно обучение от сряда.

Все пак по-строгите ограничителни мерки може да задълбочат първата рецесия в Австралия от последните близо 30 години. Щатът Виктория допринася за близо една четвърт от брутния вътрешен продукт на Австралия, но сега е изолиран, тъй като много други щати затварят границите си заради силното разпространение на местно ниво.