Великобритания и ЕС удължават периода за преговори до октомври

Блокът настоява за постигането на споразумение преди насрочената за същия месец среща на лидерите му

18:00 | 31 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Разговорите между Великобритания и Европейския съюз ще продължат до октомври, заявиха представители на британското правителство - дни преди ключовата среща на лидерите на ЕС, която блокът определи като краен срок за постигане на търговско споразумение между двете страни, съобщава Bloomberg. 

Преговорите между Лондон и Брюксел ще се провеждат в седмиците на 17 август, 7 септември и 28 септември, заяви в изявление британското правителство. 

Европейските лидери настояват за постигането на споразумение преди срещата на върха, за да може да се осигури достатъчно време за въвеждането на търговската сделка преди края на преходния период за Великобритания след Brexit, който приключва на 31 декември 2020 г.

 

Петият кръг на разговори между двете страни приключи миналата седмица, като и Лондон, и Брюксел заявиха, че все още са далеч от споразумение. Без сделка обаче компаниите ще се изправят пред въвеждането на мита и квоти през следващата година при търговията между Кралството и страните членки на ЕС.