Не всички икономически данни за второто тримесечие от Европа са мрачни

Литва отбелязва изненадващо нисък спад на БВП за периода в сравнение с останалите страни в контитента

14:10 | 30 юли 2020
Обновен: 14:36 | 30 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След като Германия и други европейски страни записаха рекордни спадове на икономиките си за последното тримесечие, гуверньорът на централната банка на една страна от еврозоната описа резултатите ѝ като “приятна изненада”, съобщава Bloomberg. 

Въпреки че Литва въведе подобни мерки срещу разпространението на коронавируса, както в останалата част на континента, нейният брутен вътрешен продукт се свива с 3,8% за периода между април и юни на годишна база. За същия период най-голямата европейска икономика се свива с 11,7%, а тези на Белгия и Австрия отчитат дори по-големи спадове. 

Икономиката на

Икономиката на Литва отбелязва по-малък спад спрямо европейските ѝ партньори. Графика: Bloomberg 

“Оптимизмът ни нараства спрямо март или април”, заяви гуверньорът на централната банка на Литва Витас Василаус.

Наредила се сред най-засегнатите през кризата от 2008 г., балтийската страна с население от 2,8 милиона души се насочва към място сред редиците на най-добре представящите се европейски държави след коронавирусния удар. Данните от четвъртък дори доведоха до дискусии дали икономическите мерки в страната не трябва да бъдат отслабени. 

"Невероятно", заяви главният икономист на Luminor Bank. „Ако данните продължат да бъдат такива, не мога да изключа положителен резултат за годината", отбелязва експертът.