Европейските инвеститори се готвят за "цунами" в сезона на отчетите

Предстои един от най-натоварените дни за корпоративните резултати в ерата на дистанционната работа

07:46 | 30 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститори и анализатори се подготвят за един от най-натоварените дни през тази година за европейските корпоративни отчети, като компании с оценки за над 2 трилиона долара ще представят последните си данни в четвъртък. Този път много от тях ще работят от домовете си, пише Bloomberg. 

Не само че фирмите са многобройни - над 60 компании от индекса Stoxx 600 ще представят отчетите си, но са и големи: тяхната обща пазарна оценка възлиза на почти една четвърт от показателя. Това е над три пъти над капитализацията на компаниите, обявили резултатите си на 30 април - най-натовареният ден в предишния отчетен период, сочат данни на Bloomberg. Nestle, AstraZeneca и Royal Dutch Shell са сред големите имена. 

“Това прилича на цунами”, заяви главният пазарен анализатор на CMC Markets. “Това е лесен начин за компаниите да създадат новини и да привлекат погледите, особено когато има и макроикономически данни”, отбелязва той. 

Инвеститорите се

Инвеститорите се готвят за натоварен последен четвъртък през юли. Графика: Bloomberg 

Въпреки че последният четвъртък на юли традиционно е забързан ден за корпоративните отчети, анализирането на числата сега се усложнява от коронавирусната пандемия и свързаните с нея мерки, които се отразиха на бизнеса и глобалните вериги на доставка. Анализаторите ще следят и данните за брутния вътрешен продукт на Германия, както и испанската инфлация.

Резултатите за второто тримесечие до този момент бяха като цяло положителни, имайки се предвид ниските очаквания на експерти, особено след като първото тримесечие беше белязано от избора на няколко компании да отменят прогнозите си и да преустановят изплащането на дивиденти. 

Ерата на дистанционната работа

Анализатори на J. Stern & Co. в Лондон са провели стотици виртуали срещи с компании и експерти от индустрията през последните няколко месеца, за да установят ефекта от пандемията, твърди партньор в компанията. 

Времето, което служителите пестят от това, че не им се налага да пътуват до офиса, те прекарват в работа, посочва експертът. Тя обяснява, че комуникацията също е адаптирана към отдалечената среда. 

“Ако всеки е в офиса, хората се разсейват от всички видове срещи, които имат в календара”, обяснява анализаторът. “Когато всеки работи отдалечено, всеки е по-отдаден”, коментира тя. 

За някои отдалечените комуникации не могат да заменят срещите на живо. Ричард Кларк, анализатор на Sanford C. Bernstein, посочва, че за служителите и ръководителите на компании е по-лесно да не отговарят, когато разговорите се водят по телефон, отколкото в случай, че те се провеждат лице в лице. 

Все пак има някои предимства на работата от вкъщи по време на сезона на отчетите, смята Кларк.

“Имайки се предвид различното време, в което се обявяват отчетите, работата от вкъщи прави по-лесно справянето с тях”, отчита експертът. “Когато някои от нашите компании обявят резултатите си в 6 часа сутринта, е по-приятно да си по пижама, станал 10 минути по-рано, отколкото да си пътувал или летял до Париж за среща”, коментира той.