Какви ще бъдат пътуванията след коронавируса?

Авиоиндустрията и хотелиерите трябва да преразлгедат плановете си заради очаквания спад на бизнес посещенията

09:03 | 2 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Кога пътуванията ще се завърнат към старите обеми и как ще изглежда бъдещето им са два често задавани въпроса напоследък. Отговорът на първия въпрос зависи от медицинското решение на коронавирусната пандемия. На втория може да се отговори най-добре чрез опита, пише анализатор за The Wall Street Journal. 

Допитване до експерти в индустрията установява, че повечето от тях очакват продължително понижение при бизнес пътуванията, но смятат, че тези с цел развлечение ще се оттласнат бързо от дъното. Това означава, че авиокомпаниите и хотелите ще трябва да променят бизнес плановете си, тъй като няма да могат да разчитат толкова силно на приходите си от корпоративни пътувания. В такъв случай могат да се очакват по-високи цени на билетите и по-скъпи нощувки в хотелите, тъй като представителите в сектора ще искат да покрият загубите си от бизнес потребителите.

“Авиоиндустрията ще трябва да преразгледа бизнес плановете си”, заяви бивш главен изпълнителен директор на American Airlines. “Никога няма да видим обеми на бизнес пътуванията, каквито имаше в миналото”, смята той. 

Експертът очаква, че между една трета до половината от бизнес пътуванията ще изчезнат, тъй като все повече срещи ще се провеждат онлайн. “Всеки, които зависи от бизнес пътуванията, ще трябва да преосмисли плановете си”, посочва той. 

Въпреки слабия ръст на пътуващите в началото на летния сезон надеждите бяха помрачени след ръста на новозаразени в няколко американски щата. По-рано тази седмица Международната асоциация за въздушен транспорт обнови очакванията си за завръщането към нормалността по отношение на пътуванията, като сега прогнозира те да достигнат предкризисните нива през 2024 г. - година по-късно спрямо предишната прогноза на групата. 

Хотелите все пак могат да се представят по-добре, тъй като много хора избират да пътуват с автомобилите си до дестинациите за летните си почивки. Арне Соренсън, главен изпълнителен директор на Marriott International, заяви, че не може да се очаква значително възстановяване без ваксина срещу коронавируса. Китайският и американският пазар отчитат подобни движения - около 90-процентен дял от гостите в двете страни са местни. Нивата на заетост са над 50% в Китай, като нарастват с 10%. В САЩ заетостта се повишава всяка седмица. 

Значителен ръст при пътуванията под каквато и да е форма изисква широкото наличие на ваксина, ефективно лечение или медикаменти. Те ще са необходими, за да може обществото да е сигурно, че няма да се изложи на риск от сериозно и фатално заболяване при пътувания. 

Медицинските решения сами по себе си обаче няма да помогнат. Ветерани в индустрията смятат, че страните ще въведат стандартизирани заявления за влизане в тях, за да може пътуващите да бъдат насърчавани да останат в родните си места. Вероятно е да се изискват и документи за премината ваксинация, да има правила за връщането на туристи в роднината в случай на огнище, а все още не е ясно и дали ваканционните дестинации ще трябва да инвестират в специални хотели и болници за посетители. 

“Ще се радваме да видим, че светът започва да се координира”, заяви главният изпълнителен директор на Virtuoso. "Липсата на глобална координация и отговорност накара потенциалните туристи да се страхуват от карантини или това да не могат да се приберат", коментира той. Експертът добавя, че липсата на прозрачност относно политиките за възстановяване на средства на авиокомпаниите и хотелите също натежава на пътуванията. 

На фона на толкова много предизвикателства възстановяването ще е поетапно. Може да отнеме година или повече до създаването на ваксина, която да насърчи пътуванията, и още една година след това, преди те да се завърнат към огромните си обеми. 

Една сфера, в която пътуващите със сигурност ще видят промени, са летищата. Системите за лицево разпознаване вероятно ще се използват повече, за да се избегне персоналният контакт. Проверките за сигурността, на паспортите и митническият контрол могат да бъдат променени. Дори хотелските автобуси, превозващи пътници от летището до мястото за настаняване, могат да се превърнат в реликва.