Фед удължава програмите си за извънредно кредитиране до края на 2020 г.

От средата на март централната банка на САЩ стартира девет извънредни програми, чиято цел е еда влеят ликвидност в пазара

18:01 | 28 юли 2020
Обновен: 18:01 | 28 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ удължава с още три месеца до 31 декември своите програми за извънредно кредитиране в опит да помогне на все още задъхващата се заради коронавирусната пандемия американска икономика, съобщава Investor.bg.

„Тримесечното удължаване ще улесни планирането от потенциални участници в инструмента и ще даде сигурност, че инструментите ще продължат да бъдат достъпни за подпомагане на икономиката да се възстанови от пандемията от Covid-19“, се казва в позиция на Фед от вторник, цитирана от Bloomberg.

От средата на март Фед стартира девет извънредни програми, чиято цел е еда влеят ликвидност в пазара на краткосрочни кредити и да предоставят финансиране на бизнеса и местните власти, засегнати от икономическите последствия на вируса.

Американският министър на финансите Стивън Манучин заяви в отделно изявление, че е одобрил новия срок за програмите за извънредно кредитиране.

След новината доларовият индекс отчита минимално понижение до 93,66 пункта. От своя страна доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни ценни книжа запазва спада си до съответно 0,586% и 1,226%. Водещите американски борсови индекси също са на отрицателна територия. 

Инструментите могат да отпуснат трилиони долари, но до момента предоставените средства са за около 100 млрд. долара.

Удълженият срок е в сила за седем програми, една от останалите две до девет вече е със зададен краен срок до 31 декември, а другата ще е в сила до 17 март 2021 г.