Един от най-големите инвеститори в света предупреди за нови трусове на пазарите

Напрежението между САЩ и Китай е повод за все повече тревоги

19:35 | 28 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Един от най-големите суверенни фондове в света предупреди, че пазарите ще станат още по-волатилни, имайки се предвид нарастващият натиск от ръста на заразени с коронавирус и продължаващото напрежение между САЩ и Китай, съобщава Bloomberg. 

Ръководителят на GIC изброи редица непредвидими фактори, които ще имат голямо значение за инвеститорите, включително мерките срещу пандемията и нарастващите оценки на компаниите, доближаващи се до формирането на балон, заради увеличеното набиране на дълг на фона на исторически ниските лихвени проценти. 

Мечите коментари на GIC добавят напрежение след нарастващите тревоги на други участници на пазара, които помрачиха надеждите за V-образно възстановяване. Fitch предупреди във вторник, че икономическите щети от Covid-19 могат да продължат да оказват натиск в продължение на години заради нарастващата безработица и понижените инвестиции на компаниите. 

“Времето и формата на възстановяването са много неясни, отчасти заради нивото на заразени”, заяви главният изпълнителен директор на GIC Лим Чоу Киат, като добави, че забавянето на глобализацията и влиянието на правителствените стимули са фактори, които допълнително затрудняват ситуацията. 

Суверенният фонд на Сингапур отчете 20-годишна годишна реална възвращаемост от 2,7% във вторник, което е по-ниско от миналогодишните 3,4% и най-лошото му представяне по този показател от 2009 г. насам. GIC не публикува едногодишни данни за ефективността.

GIC, под ръководството на Лим, многократно предупреждава за намаляващата възвръщаемост, причинена от геополитическо напрежение и нестабилните оценки на компаниите. 

Въздействието на пандемията върху глобалните пазари накара фонда да преоцени голяма част от инвестициите си. GIC е един от най-големите инвеститори в имоти в света. Въпреки че за момента логистичните и информационни центрове продължават да имат стабилни перспективи, представител на групата заяви, че тя преразглежда дългосрочните си залози към по-уязвимите сегменти. 

Офиси, хотели 

Следим много внимателно офисите, хотелите и търговските центрове и оценяваме кои вреди ще са трайни и кои циклични, коментира представител на фонда. "Дори в края на рецесията може да има трайни щети", отбелязва той. 

Пандемията засегна и други инвестиции на GIC. По-рано тази година компанията и Carlyle Group помолиха американски съд да преразгледа сделка, която са постигнали за закупуване на акции в American Express Global Business Travel.

От представители на GIC стана ясно, че компанията все пак има възможност за нови инвестиции, ако види удачна възможност. Една област, в която GIC може да търси потенциални партньори, са хотелските обекти в големи страни като Китай и Австралия, където вътрешният туризъм вероятно ще получи тласък от ограниченията за международни пътувания.

И макар че GIC  очаква геополитическата борба между САЩ и Китай да остане валидна в обозримо бъдеще - тревожна перспектива, имайки се предвид, че над половината от портфейла ѝ е разпределен между САЩ и Азия, с изключение на Япония - тя също търси опции за потенциални печалби на фона на търговската война.