Fitch: Потенциалът за растеж на световната икономика ще е слаб до 2025 г.

Ръстът на безработицата и забавянето на инвестициите ще продължат да влияят на световната икономика

08:52 | 28 юли 2020
Обновен: 08:57 | 28 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потенциалът за растеж на световната икономика се очаква да спада през следващите пет години в резултат от увеличаването на безработицата и охлаждането на инвестициите от страна на компаниите заради коронакризата, съобщава Bloomberg, като цитира прогноза на Fitch Ratings.

Десетте развити икономики, които са обхванати в проучването на Fitch Ratings, показват среден спад на потенциалния годишен ръст на брутния вътрешен продукт от близо 0.6% спрямо предходната 5-годишна прогноза на компанията. Потенциалният икономически растеж на САЩ е ревизиран на 1.4% от 1.9%, на Великобритания на 0.9% от 1.6%, а на Германия, Франция, Италия и Испания от 1.2% на 0.7%, става ясно от доклада на Fitch Ratings.

“Ще има трайни щети върху производствения потенциал от ударите на пандемията, тъй като дългосрочната безработица нараства, работното време намалява, а натрупването на капитал и инвестиции се забавя“, обяснява Максим Дармет, директор на екипа по икономика във Fitch.

Световната икономика влезе във втората половина на 2020 г. все още силно засегната от коронавируса. Очакванията са поради коронакризата  брутният вътрешен продукт на най-развитите икономики да остане на между 3% и 4% под нивата от преди пандемията до средата на това десетилетия, отбелязват от Fitch.

В основата на ревизирания потенциален растеж е по-слабата перспектива за натрупването на капитал. Другият водещ фактор са очакванията за закриване на още работни места, докато безработицата нараства, а средното работно време се понижава, уточняват от компанията.

Намаляването на прогнозите за брутния вътрешен продукт на развитите икономики означава, че възстановяването през следващите пет години ще бъде много по-слабо. Според прогнозата на Fitch БВП на САЩ ще се покачи средно с над 2% в периода от 2023 г. до 2025 г.