Фалитите в Европа намаляват въпреки удара от пандемията

Подобрението в данните на годишна база се дължи на огромните стимули на правителствата и централните банки

19:00 | 27 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News

Европейските компании се спасяват от несъстоятелността, след като огромната подкрепа на централните банки и правителствата ограничи щетите от мерките срещу коронавируса, което обаче увеличава риска от задаващ се шок заради края на стимулите, пише Bloomberg. 

Броят на компаниите, търсещи съдебна защита от кредитори в големи европейски икономики като Великобритания, Германия и Франция, намалява, след като пандемията засегна региона през тази година. 

Фалитите във Великобритания се понижават с около 30% в периода между април и юни на годишна база, докато в Испания са с около 60% по-малко, сочат данни на Службата по несъстоятелност на Великобритания и испанската администрация. 

Ситуацията е сходна в Германия, където броят на заявленията за несъстоятелност се понижава с 13% само през април, а във Франция спадът е от 19% спрямо същия месец на миналата година, сочи официалната статистика. Данните за второто тримесечие все още не са налични за тези страни. 

“Голяма част от тази устойчивост може да бъде отдадена на специалните мерки, осигурени от европейските власти в отговор на пандемията, разхлабването на правилата за несъстоятелност, което даде повече гъвкавост на компаниите в моменти на стрес”, заяви експерт на Garrigues.

Той обяснява, че Германия, Великобритания и Испания са въвели мораториуми върху исканията за обявяване на несъстоятелност, което, заедно с новите правила в тези страни, насърчава компаниите за използването на нови инструменти, преди да се насочат към толкова драматични мерки. 

Компаниите, също така, се възползваха от огромната монетарна подкрепа, включително от програмата за изкупуване на облигации за 70 милиарда евро от началото на март в отговор на пандемията. Правителствата насочиха и средства за служителите и бизнесите, засегнати от мерките срещу коронавируса. 

Държавите предоставиха и почти 40 милиарда долара за гарантирани от тях заеми за компаниите, като автомобилната индустрия, енергийните дружества и тези от авиационния сектор са сред най-големите бенефициенти, сочат данни на Bloomberg.

Тенденцията е подобна и в САЩ, където Федералният резерв също премина към извънредни стимули. Заявленията за несъстоятелност в страната се понижават с 11% през първата половина на 2020 г. спрямо същия период година по-рано. 

Въпреки това както в Европа, така и в САЩ някои големи имена стартираха процедури по несъстоятелност. В Европа примерите включват собственика на молове Intu Properties и компанията за дигитални медии Technicolor. В САЩ в несъстоятелност изпаднаха гигантът за отдаване на коли под наем Hertz и търговецът J.C. Penney.