Биткойн премина границата от 10 хиляди долара за пръв път от шест седмици насам

Интересът към най-голямата криптовалута нараства осезаемо на фона на икономическата несигурност

16:42 | 27 юли 2020
Обновен: 16:48 | 27 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на биткойна се покачва до над 10 хиляди долара за първи път от над шест седмици. Стойността на най-голямата криптовалута се увеличава, тъй като нараства интересът към рисковите активи, съобщава Bloomberg.

Биткойнът поскъпна в неделя в 6 часа местно време на борсата в Ню Йорк до 10 169 долара. Впоследствие печалбите се изтриха, но по-късно криптовалутата отново премина границата от 10 хиляди долара. Към 16:30 часа българско време в понеделник цената на биткойна достигна 10 342 долара.  

Биткойн, който криптофеновете често определят като дигитално злато, печели от ръста на цената на благородния метал до рекордно високи нива на фона на тревогите за здравето на световната икономика и падащия долар, пише Investor.bg.

Също така миналата седмица американският валутен регулатор коментира, че американските банки могат да предоставят услуги за попечителство за криптовалути на клиенти, което би могло да помогне за повишаване на привлекателността на този клас активи сред някои инвеститори.

Криптовалутата се движеше близо до средната си 50-дневна подвижна в продължение на седмици преди да мине над нея в последните няколко дни.

Биткойн се радва на над средните потоци през тази година в сравнение с борсово търгуваните фондове в други класове активи, според доклад на стратега на JPMorgan Chase & Co. Джон Норманд.