Възход на акциите в Източна Европа след удара от Covid, очаква експерт на Intesa Sanpaolo

Банковият сектор в ЦИЕ може да се представи по-добре от този в Западна Европа, сочат прогнози

09:35 | 27 юли 2020
Обновен: 09:35 | 27 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Adam Berry/Bloomberg News
Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Акциите в Източна Европа обикновено са подценявани в сравнение с тези на компаниите в западната част на континента, но завръщането към икономическия растеж през следващата година може да промени това, смята един от най-големите мениджъри на фондове в Унгария, цитиран от Bloomberg. 

"Банковият сектор в Централна и Източна Европа може да се представи по-добре от този в Западна Европа през идните години, тъй като кредиторите са заздравени и ще се възползват бързо от очакваното възстановяване на растежа през 2021 г.", смята експерт на Intesa Sanpaolo SpA. 

“Цените на акциите са приглушени за банките в региона, въпреки че има много малък риск от сривове или фалити за големите от тях”, посочва той. 

Според представителя на Intesa Sanpaolo сравнително бързото преминаване към фискални и монетарни стимули на местно ниво с цел смекчаване на икономическите ефекти от коронавируса значи, че властите са научили уроците си след финансовата криза от 2008 г. “Регионът може да се възстанови паралелно с останалата част от Европа”, смята Гергели Паги. Той добавя, че сделката на Европейския съюз за възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро също ще осигури подкрепа. 

Индексите в

Индексите в Западна Европа и САЩ се представят по-силно от източноевропейските. Графика: Bloomberg 

Индексите в Източна Европа устойчиво изостават от тези в САЩ и Западна Европа по отношение на възстановяването си след удара от пандемията, тъй като инвеститорите ги приемат за по-рискови, особено в трудни времена, става ясно още от бележка на експерта. 

Някои страни обаче могат да отчетат допълнителни инвестиционни потоци. Румъния например в напът да получи статут на развиващ се пазар спрямо настоящата си позиция в FTSE Russell като граничен пазар, а очакванията са, че MSCI може да премине към подобен ход в близкото бъдеще.