Вайдман: Съвместният дълг не трябва да се ползва за бъдещи бюджетни предизвикателства

Според президента на германската централна банка трябва да има контрол за ефективното използване на средствата от спасителния пакет

13:01 | 26 юли 2020
Обновен: 13:04 | 26 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Решението на европейските лидери да издадат съвместен дълг за финансиране за спасителния пакет заради коронавирусната криза трябва да остане изключение и да не служи като план за бъдещи бюджетни предизвикателства, коментира президентът на германската централна банка Йенс Вайдман, съобщава Investor.bg, като се позовава на Ройтерс. 

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) тази седмица сключиха историческа сделка за мащабен стимулиращ план за икономиките след среща на върха, продължила почти 5 дни, припомня информационната агенция.

Споразумението проправя пътя на Европейската комисия (ЕК) – изпълнителният орган на ЕС, да набере до 750 млрд. евро на капиталовите пазари от името на всички 27 държави членки на ЕС. Това е безпрецедентен акт на солидарност за почти седем десетилетия на интеграция.

„Важно е, че ЕС доказа способността си да действа в криза“, коментира Вайдман пред медийната група Funke в интервю. Той допълва, че демонстрирането на солидарност  и във финансово отношение е най-правилното нещо в настоящата криза.

Според него обаче, че този механизъм трябва да си остане изключение и че към финансовата помощ трябва да бъдат приложени строги условия. „Необходими са механизми за контрол, за да се гарантира разумното и ефективно използване на средствата“, посочва той.

„Като цяло смятам, че общият дълг за обширни трансфери е под въпрос. Най-малкото, пакетът не трябва да служи като трамплин мащабният дълг на ЕС да се ползва за редовно финансиране на домакинствата “, казва той.

Йенс Вайдман коментира и текущото развитие на ситуацията в САЩ, важен търговски партньор за Германия. „САЩ отпуснаха някои от мерките си рано и сега на места отново ги затягат. Това  със сигурност е трудно за икономиката“, коментира той.