Джонсън: Подготвяме се за тежка втора вълна на коронавируса през зимата

Според британския премиер Великобритания ще продължи да се бори с пандемията и през следващата година

17:06 | 24 юли 2020
Обновен: 17:06 | 24 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че ще се наложи страната да продължи да предприема мерки срещу пандемията и през 2021 г. Също така британският премиер заяви, че кабинетът му се подготвя за втора вълна на коронавируса през зимата, съобщава Bloomberg.

“Предстоят ни тежки времена, за да успяваме да държим под контрол разпространението на този вирус. Предстоят ни тежки времена и в икономически аспект“, заяви Джонсън в петък в интервю за Sky News. Той изрази надежда, че до средата на следващата година страната вече ще е преминала през най-трудните моменти.

Министрите от британското правителство представиха плана за разширяването на традиционната програма за ваксинация срещу грип през зимата. Според новите критерии броят на гражданите, които отговарят на условията за безплатна ваксинация, се удвоява. Основната цел на мерките е да се минимизира напрежението върху болниците, в случай че огнищата на коронавирус и грип пламнат едновременно.

В обръщение до медицинските сестри, излъчено по големите телевизионни канали в страната, Джонсън определи хората, които са против нуждата от ваксини като „луди“.

Преди седмица британският премиер заяви, че силно се надява животът във Великобритания да се върне към нормалното преди Коледа. Но в последното си изявление той не успя да се наеме с прогноза кога мерките за социална дистанция ще бъдат разхлабени.

Все пак Джонсън отбеляза, че Великобритания трябва да промени нагласата си към коронавируса, че е непреодолима пречка за постигане и изпълнение на цели. Той представи план за ускоряването на решенията на правителството и подобряването на публичните услуги. Също така той отново заложи на риториката, с която неговата Консервативна партия спечели изборите през декември, като обеща увеличаване на разходите за инфраструктура.