Мишел Барние: Шансът за търговско споразумение с Великобритания засега е малък

Полагат се усилия за постигане на консенсус, но преговорите засега удрят на камък

21:00 | 23 юли 2020
Обновен: 21:48 | 23 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Към момента търговско споразумение между ЕС и Великобритания е малко вероятно, заяви главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) за Brexit Мишел Барние след неотдавнашния кръг на преговори за Brexit в Лондон, пише Die Zeit.

Представителят на ЕС аргументира твърдението с отказа на британците да приемат клаузи за лоялна конкуренция и балансирано споразумение за риболов. Европейският съюз все пак ще се опита да постигне споразумение.

Британският преговарящ за Brexit Дейвид Фрост потвърди, че рамките на преговорите в Лондон има малък решителен напредък. За съжаление беше ясно, че няма да има консенсус за споразумение през юли.

Премиерът Борис Джонсън през миналия месец бе обнадежден, че през юли правителството му може да сключи търговско споразумение с ЕС. Главният преговарящ Фрост обаче подчерта, че трябва да се обмисли възможността да не се постига такова до изтичането на преходния период през декември.

Великобритания напусна ЕС в края на януари, но все още е част от вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз в преходната фаза до края на годината. Тогава без последващо споразумение заплашва да доведе до тежък икономически колапс на фона на митата и търговските бариери, което може да засегне тежко британската икономика.

Британското правителство пропусна срока за удължаване на този преходен период в края на юни въпреки бавните преговори, но в средата на юни двете страни се съгласиха да ускорят преговорите през целия юли.

Сега Барние спомена, че се водят конструктивни разговори. Но няма напредък по двете най-важни точки за ЕС - равнопоставените условия на конкуренция и в областта на риболова. Фрост също отбеляза, че се дискутират тези две точки. Позициите на ЕС според него обаче не са съвместими с ролята на Великобритания като независима държава.

Преговорите по споразумението продължават от месеци. ЕС предостави възможност за Великобритания на зона за свободна търговия без мита и квоти за внос. Това би позволило на Обединеното кралство да изнася стоките си на вътрешния пазар без мита и количествени ограничения.

В замяна ЕС изисква еднакво високи екологични и социални стандарти, за да се избегне нарушаване на конкуренцията. Великобритания не иска да приеме подобни изисквания. Също така оспорван e непрекъснатият достъп на рибарите от ЕС до водите на Великобритания и бъдещото уреждане на правни спорове.