UBS: БВП на Китай ще нарасне с 2.5% през 2020 г.

Възстановяването на вътрешното потребление и силните инвестиции вдъхват оптимизъм за перспективите пред китайската икономика

08:31 | 23 юли 2020
Обновен: 08:35 | 23 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската икономика ще отчете ръст от 2.5% през тази година, прогнозира финансовата компания UBS Group. Банката увеличава прогнозата си заради възстановяването на вътрешното потребление и силните инвестиции, като предходната ѝ прогноза бе за ръст на икономиката от 1.5%, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на азиатската страна ще се увеличи с 5.5% през това тримесечие на годишна база и с 6% през последното тримесечие на тази година, се посочва в новия доклад на банката, изготвен от главния икономист в компанията за Китай Уан Тао и други анализатори.

Най-големият риск за ограничаване на възстановяването на икономиката е потенциалното възникване на втора вълна на коронавируса на местно ниво и в чужбина, става ясно още от доклада.

Напрежението между САЩ и Китай, както и перспективите за слаби печалби на компаниите, вероятно ще продължат да се отразяват върху настроението на бизнеса и търговията, предупреждават от UBS. Но все пак макроикономическата политика на Китай ще остане подкрепяща през втората половина на тази година.

Изненадващото нарастване на китайския износ през второто тримесечие накара икономистите да увеличат прогнозата си за търговията през оставащия период от 2020 г. и също така ревизираха прогнозата за инфлация до 2.5% за тази година заради наводненията в южната част на страната и бързото възстановяване. Предходната прогноза бе за инфлация от 2.4%. Очакванията са имотният сектор да покаже по-голяма устойчивост благодарение на възстановяването на икономиката и ефекта от облекчените правила за взимане на кредит, се посочва в доклада.

Oxford Economics също повиши прогнозата си за годишния икономически растеж на Китай на 2.5% от 2% през тази седмица заради силния ръст през второто тримесечие, но същевременно предупреждава за рисковете от подновените ограничения при износа на стоки заради нарастването на случаите на коронавирус и ескалацията на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон.